Fudbal

Srbija u Beogradu gradi Nacionalni stadion kapaciteta preko 50.000 mjesta

15/12/2015

Grad Beograd ponudio je nekoliko lokacija za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona Srbije, a najboljim rješenjem ocjenjuje se lokacija na Novom Beogradu, odnosno u naselju Ivan Ribar, istakli su iz Fudbalskog saveza Srbije (FSS) na današnjoj beogradskoj konferenciji o temi “Ekonomija sporta i gradnja nacionalnih i klupskih stadiona“.

“Nacionalni stadion Srbije neće imati atletsku stazu i bit će multifunkcionalnog kapaciteta više od 50.000 sjedećih mjesta i svih pogodnosti. Izgradnjom Nacionalnog stadiona Fudbalski savez Srbije bi mogao da konkuriše i za organizaciju najvećih evropskih takmičenja, finala Lige prvaka, finala UEFA Evropa lige ili UEFA Super Cupa“, rekao je Nebojša Ivković, generalni sekretar FSS, te kako prenosi Anadolu Agency (AA) dodao:

“Stadion će biti na raspolaganju i svim srpskim klubovima u UEFA takmičenjima“.

Kako je naglašeno na konferenciji, stručne službe Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) pružit će ekspertsku pomoć FS Srbije nakon što se uskoro i definitivno odredi lokacija za gradnju Nacionalnog stadiona, kojeg će većinom finansirati država Srbija. Iz UEFA-e će predložiti i idejno rješenje usklađeno sa praksom izgradnje nacionalnih stadiona u Evropi.

Prvi Nacionalni stadion u našoj regiji izgrađen je 2011. godine u Skoplju (na mjestu nekadašnjeg Gradskog stadiona). Moderna “Arena Filip II Makedonski“, kapaciteta 32.580 sjedećih mjesta, Vladu Makedonije koštala je 55 miliona eura. Na ovom stadionu bit će odigrana utakmica UEFA Super Cupa 2017. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.