Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevjerovatne brojke

Šta je sve Guardiola sinoć “porušio” s pobjedom od 7:0 protiv Leedsa

New Project – 2021-12-15T102659.997
Pep Guradiola / FOTO: Screenshot

Konačno, Pepov City je rasturanjem Leedsa došao do 33. prvenstvene pobjede ove godine, čime je izjednačio rekord koji Liverpool drži još od 1982. godine

Španski menadžer Pep Guardiola je pobjedom Manchester Cityja nad Leedsom od 7:0 u 17. kolu Premier lige ostvario nekoliko istorijskih poduhvata.

To je aktuelnom prvaku i lideru Engleske druga najuvjerljivija pobjeda u 127 godina dugoj istoriji, nakon 8:0 nad Watfordom, ostvarene također pod palicom Guardiole.

Ujedno, slavnom Leeds Unitedu nanio je rekordno visoki prvenstveni poraz. Guardiola je protiv tog kluba, tačnije njegovog legendarnog trenera koji mu je idol, ostvario još jedan podvig. Marcelo Bielsa je u 568. utakmici trenerske karijere prvi put doživio da mu ekipa primi sedam golova.

Guardiola je postavio rekord Premier lige tako da je srušio još jednog trenerskog velikana, svog najvećeg rivala. Prvi gol Cityja protiv Leedsa bio je 500. prvenstveni gol Cityja otkako ga vodi katalonski strateg. Za to je njegovoj ekipu trebalo samo 207 utakmica. Time je srušio rekord Jurgena Kloppa. Njegovom Liverpoolu su za 500 golova u Premier ligi trebale 234 utakmice.

Konačno, Pepov City je rasturanjem Leedsa došao do 33. prvenstvene pobjede ove godine, čime je izjednačio rekord koji Liverpool drži još od 1982. godine.

Na pitanje da prokomentira sve te brojke, Guardiola je odgovorio:

“Sve je to istina, ali zaboravlja se još nešto impresivno što smo uspjeli. U 17 prvenstvenih utakmica primili smo samo devet golova. To dokazuje da ne moraš igrati defenzivno da bi bio odbrambeno uspješan. Igrači koje imam dovedeni su da budu kreativni, a moj posao je samo da im kažem da trče. Sve ostalo je zasluga kluba koji mi kupuje kvalitetne igrače.”