Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta novi sistem kvalifikacija za Ligu Evrope donosi bh. klubovima?

europa league

UEFA je danas potvrdila novi sistem kvalifikacija za Ligu Evrope za sezonu 2018/2019.

Novitet je da će kvalifikacije Evropske lige baš kao i Liga prvake od naredne sezone imati “šampionsku stazu” i “ligašku stazu”, a bh. predstavici će igrati u “ligaškoj stazi”.

U grupnu fazu će se direktno plasirati 17 klubova, dok će preostala mjesta biti popunjena kroz pet kola kvalifikacija, odnosno kroz preliminarnu rundu, zatim tri kola kvalifikacija i play off.

Bosna i Hercegovina će kao i ranijih sezona imati tri predstavnika koji će interesantno svoje učešće u ovom takmičenju započeti iz prvog kola kvalifikacija, dakle preskočit će preliminarnu rundu. Premijerligaši su u prethodnim sezonama kvalifikacije za Evropa ligu počinjali u prvom pretkolu.

U drugoj ili trećoj rundi kvalifikacija odnosno play-offu Evropske lige “šampionske staze” igrat će i prvak BiH u zavisnosti od toga u kojoj fazi kvalifikacija Lige prvaka završi svoj nastup jer je plasman u grupnu fazu najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja nerealan.

Iz Premijer lige će se u Evropsku ligu plasirati drugoplasirana i trećeplasirana ekipa te pobjednik Kupa BiH.

Ukoliko Kup osvoji ekipa koja je već izborila kontinentalno takmičenje onda će i četvrtoplasirana ekipa iz prvenstva izboriti plasman u Evropsku ligu.

Mečevi 2. kola kvalifikacija za Evropsku ligu će se igrati 12. i 19. jula.