Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta se sve promijenilo od Kaunasa do danas?

zmajevi trening

Tačno pet godina nakon historijskog trijumfa nad Litvanijom u Kaunasu, reprezentacija Bosne i Hercegovine na Grbavici je porazila Sjevernu Irsku i došla nadomak plasmana u A diviziju Lige nacija. Takmičenje je to o kojem se u vrijeme pobjede nad Litvanijom nije ni špekulisalo. Pogled na tim koji je igrao te večeri i na onaj danas sugeriše da se reprezentacija mnogo promijenila.

Od igrača koji su igrali sinoć u Kaunasu su nastupili samo Miralem Pjanić i Edin Džeko. Asmir Begović je stajao tad na golu, ali sinoć nije nastupio. U Kaunasu su meč s klupe posmatrali Toni Šunjić, Ervin Zukanović i Edin Višća, a sinoć su nastupili. Igrao je te oktobarske noći i Ermin Bičakčić, koga je sinoć spriječila povreda. U kadru je bio i Izet Hajrović koga za mjesec ponovo očekujemo u reprezentaciji.

Značajan broj igrača u međuvremenu je ispao iz reprezentacije, a neki su također prestali s aktivnim bavljenjem nogometom. Emir Spahić, Sejad Salihović, Elvir Rahimić i Zvjezdan Misimović okačili su kopačke o klin. Reprezentativnu karijeru okončali su Vedad Ibišević, Senijad Ibričić, Senad Lulić i Haris Medunjanin, koji su i danas aktivni. Također, status reprezentativca izgubili su Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić, Boris Pandža, Adnan Zahirović, Miroslav Stevanović, Avdija Vršajević i Zoran Kvržić.

Zanimljivo je da su svi koji su i danas aktivni igrači danas u drugom klubu u odnosu na oktobar 2013, izuzev Zorana Kvržića, Senada Lulića i Edina Višće. Kvržić je i sad, a bio je i tad član Rijeke, iako je u međuvremenu i sam mijenjao sredinu, dok je Lulić već sedam godina vjeran Laziju, kao i Višća Basaksehiru. Od igrača koji su nastupili ili konkurisali u Kaunasu, kasnije u Brazil nisu išli Ervin Zukanović, Boris Pandža, Adnan Zahirović, Elvir Rahimić, Miroslav Stevanović i Zoran Kvržić.