Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Šta su Danci uspjeli prokockati u Astani, o tome će se pričati

New Project (76)

Danci su u prvom kolu svladali Finsku 3:1, a sada su iznenađujućim porazom zakomplicirali situaciju u grupi

Fudbalska reprezentacija Kazahstana napravila je senzaciju je preokretom na domaćem terenu protiv Danske. U drugom kolu grupe H kvalifikacija za Evropsko prvenstvo Danska je u prvom poluvremenu vodila 2:0 lijepim golovima 20-godišnjeg Rasmusa Hojlunda, koji je s pet pogodaka trenutno najbolji strijelac kvalifikacija, no u finišu susreta dogodilo se nevjerovatnih 20 minuta. Kazahstan je stigao do potpunog preokreta.

Danska je gotovo 100 mjesta bolje rangirana reprezentacija od Kazahstana na FIFA-inoj ljestvici. Ekipa Kaspera Hjulmanda je 18., dok su Kazahstanci tek na 115. mjestu. Kakva je ovaj rezultat senzacija svjedoči i podatak da su kladionice na pobjedu domaćina nudile kvote oko 19.

Prvo je u 73. minuti Bahtijor Zajnutdinov realizirao jedanaesterac koji je igranjem rukom skrivio Jonas Wind.

Zatim je u 86. minuti Aškat Tagibergen krasnim udarcem s 30-ak metara poravnao na 2:2, da bi veliki preokret u 89. minuti kompletirao Abat Aimbetov. Glavom je ubačaj Jana Vorogovskog preusmjerio u mrežu. Do kraja utakmice Aimbetov je i isključen zbog dva žuta kartona.

I Kazahstan i Danska tako će nakon prva dva kola kvalifikacija završiti s tri osvojena boda. Danci su u prvom kolu svladali Finsku 3:1, a sada su iznenađujućim porazom zakomplicirali situaciju u grupi. Kazahstan se domaćim navijačima iskupio za poraz od Slovenije 2:1 iz prvog kola.

Pogledajte golove OVDJE, posebno obratitet pažnju na drugi Kazahstanaca!