Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Starčević o raspletu u Premijer ligi: Tri tima mogu do titule

starcevic

Do kraja prvog dijela fudbalske Premijer lige Bosne i Hercegovine ostala su još dva kola, a u 20 odigranih takmičarskih krugova četiri tima osigurala su nastup u Ligi za prvaka.

Lider Zrinjski sa 42 boda, Sarajevo (40), Željezničar (38) i Radnik iz Bijeljine (34) borit će se za titulu prvaka i mjesta koja naredne sezone vode u kvalifikacije UEFA takmičenja.

”U tri ekipe treba tražiti novog prvaka Bosne i Hercegovine – Zrinjskom, Sarajevu i Željezničaru. Radnik je kvalitetan, ali mislim da nemaju motiv i želju za titulom prvaka, već da je njihov cilj da izbore plasman u Evropu. I što se tiče samog ‘izlaska’ u Evropu, Zrinjski, Sarajevo i Željezničar su naše najbolje ekipe, pa sigurno na najbolji mogući način, kvalitetom i širinom igračkog kadra, mogu predstavljati BiH na međunarodnoj sceni. Ne samo da budu timovi koji će izboriti nastup u UEFA kupovima, nego tamo i nešto zapaženije napraviti”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Slobodan Starčević, trener FK Krupa.

Nepoznanica je koja će se dva kluba pridružiti Zrinjskom, Sarajevu i Željezničaru u bh. ”fudbalskoj poslastici” po dvokružnom bod sistemu, tj. u deset dodatnih kola u kojima će publika gledati derbi do derbija. Slobodi (32 boda) u dva preostala meča, na gostovanju u Bijeljini i u domaćem susretu sa Sarajevom, matematički treba bod za plasman u Ligu za prvaka, dok fudbalerima Krupe (30), kući nad Čelikom ili u Vitezu pobjeda garantuje Ligu za prvaka. Ugroziti ih može Široki Brijeg (27 bodova) ili nekim čudom Mladost Doboj Kakanj (25).

”Naš cilj je onaj sa početka sezone, što prije izboriti opstanak u Premijer ligi BiH. Opstanak bi mogli izboriti za dva kola ako se plasiramo u Ligu za prvaka. Veoma smo blizu cilja i treba nam pobjeda protiv Čelika ili Viteza. Neće biti lako. Međutim, kažem tu smo i ovo ne bi smjeli propustiti”, istakao je Starčević, dodavši:

”U Ligu za prvaka vjerujem da ćemo ići Sloboda iz Tuzle i mi. Široki Brijeg ima ogromne probleme”.

Na pitanje da li se Krupa odriče evropskih ambicija, Starčević je odgovorio:

”Da, imamo šanse za plasman u Evropu. Ali, da li je to realno? Krupa da predstavlja BiH u Evropi?! Mislim da još uvijek treba da učimo od velikih i da afirmišemo što veći broj igrača”, kazao je Starčević.

U Ligi za opstanak igrat će Vitez (21 bod). Za opstanak grčevito će se boriti Metalleghe (18 bodova), Čelik (11) i Olimpic (9).

”Nisam gledao Čelik protiv Viteza, ali jesam protiv Zrinjskog. Dobra su ekipa i iz kola u kolo sve bolje će izgledati i uz podršku gledalaca sakupiti veliki broj bodova. Metalleghe ima mladu, disciplinovanu i uigranu ekipu. Novi u Premijer ligi BIH i mogli bi platiti danak neiskustva i to je tas na vagi koji bi mogao presuditi u korist Čelika. Olimpic ima najteži raspored i nema podršku publike, kao ni Metalleghe. Radi toga u borbi za opstanak, reći ću jasno, Čelik je u prednosti nad Metallegheom”, smatra Starčević.