Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Starta i HNL, evo pravila po kojim će se igrati

gojak dinamo

Nakon postizanja gola igračima su dane upute da u slavlju ne bude grljenja, rukovanja i fizičkog dodira, a tokom trajanja utakmice trebaju izbjegavati nepotrebne fizičke kontakte koji ne služe cilju i svrsi igre

Nogomet se polako vraća širom Balkana, samo ne i u BiH. Ove sedmice, tačnije predstojećeg vikenda sezona će se nastaviti i u Hrvatskoj duelima polufinala Kupa. Najprije će u subotu igrati Slaven Belupo i Lokomotiva, a dan poslije Rijeka i Osijek.

Početak lige (HNL) planiran je za 5. juni, kad bi na Poljudu trebali igrati Hajduk i Inter iz Zaprešića.

Ipak, neće sve biti kao što je bilo prije pandemije korona virusa. Na tribinama neće biti gledalaca, a doneseno je i još nekoliko pravila, koja će vrijediti barem do kraja ove sezone.

Prema propozicijama, u odigravanju jedne nogometne utakmice moći će učestvovati maksimalno 161 osoba, i to na sljedeći način:

Ekipe će uz teren moći imati najviše do 18 igrača, a na tribine će moći samo petorica. Reduciran je i broj sakupljača lopti, maksimalno do šest, baš kao i kamermana, kojih će moći biti najviše četiri. Smanjen je i broj redara, ali i ljudi koji će utakmice pratiti u svojstvu delegacije HNS-a, na maksimalno deset.

Zbog velikog broja utakmica koje će se nakon dva mjeseca stroge karantina morati igrati u kratkom roku, treneri će imati pravo na pet zamjena, no moraju ih odraditi u tri intervala. Naprimjer, ako prilikom prve i druge izmjene zamjene po jednog igrača, da bi iskoristili svih pet izmjena u trećem će intervalu morati promijeniti trojicu igrača.

Nove propozicije zabranjuju uobičajen izlazak ekipa u dvije vrste, kako smo i navikli, a zabranjeni su i pozdravljanje prije početka utakmice te zajednička proslava golova.

Spisak pravila:

-Ograđeni dio igrališta i teren za igru:

Ekipe: najviše do 18 igrača

Službene osobe na klupi: najviše po 6 licenciranih osoba

Sudije: 4

Sakupljači lopti: najviše 6

Osobe uz nosila: najviše 4

TV ekipa: 2 ili 4 kamermana + 2 tehnika

Fotoreporteri: 4 (izuzetno + 1 HNS)

Tehnika – održavanje terena: 4

– Na glavnoj tribini:

Delegat i kontrolor: 2

Rukovodstva klubova: domaćin najviše 15 osoba i gost najviše 10 osoba

Službeni spiker, tehnika semafora, TV ekipa CROATEL, komentatori Arenasport ili HNTV, HR2 te lokalni radio prema dozvoli: 15

PRESS loža: najviše 10 akreditiranih novinara

HNS: najviše 10 osoba

Doping kontrola: 2

Rezervni igrači i članovi štaba: najviše 5 po klubu na izdvojenom dijelu tribine

– U krugu stadiona:

VAR suci i tehničar: 3

Uposlenici kluba domaćina – tehničko osoblje: najviše 10

Redari-zaštitari: u pravilu do 10

Vozilo hitne pomoći (ili zamjensko vozilo): 3

TV ekipa-reportažna kola: najviše 8

Prilikom biranja strana međusobni razmak između glavnog sudije i kapitena ekipa mora biti najmanje 1,5 metara, a moraju i biti oko 7 metara udaljeni od uzdužne crte terena. Tom prilikom je zabranjeno rukovanje.

Nakon postizanja gola igračima su dane upute da u slavlju ne bude grljenja, rukovanja i fizičkog dodira, a tokom trajanja utakmice trebaju izbjegavati nepotrebne fizičke kontakte koji ne služe cilju i svrsi igre.