Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Statistika kvalifikacija za EURO 2016: Lulić najbolji asistent

lulic

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se 2016. godine održati u Francuskoj su završene.

[yuzo_related]

Poznato je 20 reprezentacija učesnica, a ostala su još četiri upražnjena mjesta koja će popuniti pobjednici dvomeča u baražu.

Naravno, po okončanju kvalifikacija došlo je vrijeme za sumiranje utisaka, analize i sve ostalo što ide uz današnji savremeni sport.

Statistika je već godinama nešto što privlači pažnju kako gledalaca, tako i ljudi koji se stručno bave fudbalom.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je statističke podatke za kvalifikacije i najbolje u pojedinim kategorijama.

Tako je Senad Lulić, reprezentativac BiH, najbolji asistent kvalifikacija zajedno sa Slovakom Vladimirom Weissom i Poljakom Arkadiuszom Milikom. Sva trojica su upisali po šest asistencija.

Zanimljivo je da je čak 21 igrač odigrao svih 900 minuta tokom kvalifikacija. U ovaj statistički podatak UEFA nije uključila golmane. Robert Lewandowski (Poljska) sa 13 golova ubjedljivo je najbolji “topnik”. Slijedi ga Thomas Muller (Njemačka) sa devet, a po osam su postigli Zlatan Ibrahimović (Švedska) i Artyom Dzyuba (Rusija).

U kategoriji najviše šuteva u okvir gola vodeći je Lewandowski sa 25, a iza njega su Velšanin Gareth Bale sa 24 i Englez Wayne Rooney sa 23.

U pokušajima koji su završili pored gola neprikosnoven je Bale sa 21 udarcem. U top tri su još Toni Kroos (Njemačka) sa 17, te Rooney i Edin Džeko (BiH) sa po 16 udaraca koji su išli van okvira gola.

Koliko Nijemac Kroos dominira na sredini terena pokazuje podatak da je od 1.058 pokušaja dodavanja imao čak 1.007 uspješnih. Daleko iza njega je Španac Sergio Busquets koji je od 745 dodavanja realizovao 721.

Vrijedi još spomenuti kako je Poljska sa 33 pogotka imala najbolji napad, najbliža joj je bila Engleska sa 31.

Najbolju odbranu imala je Rumunija koja je primila svega dva gola, dok su Njemačka i Španija samo tri puta vadili loptu iz svoje mreže.