Švedska

Statua Zlatana Ibrahimovića će i nakon popravke ostati na tajnoj lokaciji

Other – Milan Serie A championship victory celebrations
Franck Kessie, Zlatan Ibrahimovic of AC Milan celebrate during the Serie A Victory Parade on May 23, 2022 in Milan, Italy. ©Photo: Cinzia Camela.

Ibrahimović, koji je rođen u Malmeu 1981. godine od roditelja sa prostora bivše Jugoslavije, veliki je miljenik švedske javnosti, ali se zamjerio navijačima iz rodnog grada

Statua švedske nogometne zvijezde Zlatana Ibrahimovića, koju su oštetili vandali, restaurirana je nakon tri godine, ali neće biti vraćena na postolje ispred stadiona u Malmeu. Tamošnje gradske vlasti odlučile su da je čuvaju od “nepredvidivih navijača” na tajnoj lokaciji.

– Možda će se nešto promijeniti u budućnosti. Ali još nismo tamo – rekao je općinski vijećnik Janne Grönholm za Sydsvenskan. Kako navode iz gradskih vlasti, još nije došlo vrijeme da se statua ponovo javno izloži, jer i dalje postoji velika nesklonost prema Ibrahimoviću.

– Prvo moramo pronaći odgovarajuću lokaciju. Zato ne vidim nikakav problem ako je statua neko vrijeme skrivena od pogleda javnosti – rekao je za list gradski političar.

Ibrahimović, koji je rođen u Malmeu 1981. godine od roditelja sa prostora bivše Jugoslavije, veliki je miljenik švedske javnosti, ali se zamjerio navijačima iz rodnog grada.

Ibrahimovićeva statua od tri metra, izlivena u bronzi, otkrivena je 8. oktobra 2019. Skulptura od pola tone postavljena je na osmotonsko postolje od crvenog granita ispred stadiona u Malmeu.

Ubrzo su švedski mediji otkrili da je Ibrahimović postao suvlasnik stokholmskog Hammarbyja, velikog rivalskog kluba u švedskoj ligi. I ne samo to, Ibrahimović je tada javno izjavio da želi da klub Hammarby postane najveći klub u cijeloj Skandinaviji.

Statua je postala stalna meta vandala, koji su nekoliko puta napali skulpturu. Prvo su na nju okačili WC šolju, poprskali je bijelom bojom, a na pod pored statue ispisali rasističke riječi i prijetnje smrću.

Sredinom decembra iste godine kipu je odrezana lijeva noga, a prije Božića odrezan je nos. Istovremeno je pozlaćena statua ofarbana srebrnom bojom i otpiljen prst na lijevoj nozi.

U noći 5. januara 2020. godine statui su odsječene noge, a cijela skulptura je pala. Statua je potom uklonjena i poslata na popravku.

Bilo je i ozbiljnih planova da se statua premjesti u Stockholm, ali Ibrahimović se nije složio sa premještanjem statue. Švedski napadač je član italijanskog Milana od 2020. godine, prenosi STA.