Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sto dana prije početka EP: Organizatori se plaše terorističkih napada

euro

Sto dana prije početka Evropskog fudbalskog prvenstva glavna briga u Francuskoj je “velika mogućnost terorističkih napada”, ističu vodeći političari u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz državnog vrha Francuske navode da će vanredno stanje, uvedeno povodom terorističkih napada u Parizu 13. novembra prošle godine u kojima je poginulo 130 osoba, na snazi po svemu sudeći biti do maja, odnosno neposredno pred početak EURO 2016.

Ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve kaže i kako će biti poduzete velike sigurnosne mjere prije i za vrijeme EP-a, uključujući video-nadzor, privatne agente… U osiguranje tokom EURO 2016 bit će angažovano 120.000 policajaca i vojnika.

Organizatori naglašavaju i da pripreme za održavanje EP-a idu veoma dobro, te da će sve biti spremno do šampionata koji počinje 10. juna. Predviđaju da će Evropsko fudbalsko prvenstvo privući 2,5 miliona gledalaca na stadionima, od kojih bi milion trebalo da budu navijači iz inostranstva. Nadaju se da će na taj način oboriti rekord posjećenosti utakmica završnog turnira Starog kontinenta postavljen 2012. godine kada se prvenstvo igralo u Poljskoj i Ukrajini, i koje pratilo 1,4 miliona gledalaca.

Prema Studiji Ministarstva sporta Francuske vjeruje se da će EP u zemlju donijeti 1,2 milijarde eura, uključujući i 800 miliona eura koje planiraju zaraditi na stadionima i fan zonama. Rekonstrukcija stadiona već do sada donijela je 20.000 radnih mjesta. Očekuje se da će ukupno 94.000 osoba učestvovati u radu organizacije jednog od najvažnijih sportskih događaja u ovoj godini, navodi Anadolu Agency.

EURO 2016 igrat će se od 10. juna do 10. jula ove godine u 10 francuskih gradova. To su Pariz, Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nica, Saint-Denis, Saint-Etienne i Toulouse. Po prvi put na kontinentalnom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije, tj. Francuska, Rumunija, Albanija, Švicarska (grupa A), Engleska, Rusija, Vels, Slovačka (B), Njemačka, Ukrajina, Poljska, Sjeverna Irska (C), Španija, Češka Republika, Turska, Hrvatska (D), Belgija, Italija, Irska, Švedska (E), Portugal, Island, Austrija i Mađarska (F).

Francuska će treći puta biti organizator fudbalskog EP-a, nakon 1960. i 1984. godine.