Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijer liga bih

Strateg Želje uoči utakmice sezone: Ako budemo kalkulisali, izgubićemo

semir stilic nermin basic
FOTO: fkzeljeznicar.ba
Štilić i Bašić na presici uoči Slobode

Smatra Bašić i da je normalno da u posljednjem kolu ekipe koje su riješile pitanje izlaska u Evropu odmaraju svoje najbolje igrače

Šef stručnog štaba Željezničara Nermin Bašić i prvotimac Plavih Semir Štilić najavili su utakmicu protiv Slobode u 33. kolu Premijer lige BiH

Fudbalere Željezničara u nedjelju očekuje gostovanje kod Slobode u posljednjoj utakmici sezone u kojoj Željezničar pobjedom rješava pitanje izlaska u Evropu bez obzira na druge rezultate. No, Plavi će imati itekako težak zadatak, jer Sloboda bez pobjede u toj utakmici vjerovatno napušta elitni rang takmičenja.

Nermin Bašić optimista je pred gostovanje kod Tuzlaka, prenosi Sport1.

“Došli smo do toga što smo sanjali. Finalna utakmica, zadnja, koja nam donosi jako puno, utakmica od ogromnog značaja za obje ekipe. Utakmicu će dobiti hrabrija ekipa, koja bude vjerovala, koja bude prije svega mentalno jaka. Sloboda igra kući, imaju odličnu ekipu, sa nekim igračima koji su napravili odlične karijere, Komazec, Vranješ, Husejinović, Bukvić, Jusić, Bekić, mladi Mehmedović igra sjajno. Ovakva igra u Tuzli zaslužuje sigurno Premijer ligu. Trener je jako mlad, ambiciozan i želi da se dokaže” govori Bašić, pa nastavlja dalje u dahu:

“Evropa je za nas izgledala jako daleko, nedostižno, ali smo puno radili, jako puno stvari smo poboljšali, vjerovali smo i pokazali smo karakter kada je bilo najteže, kada se prvenstvo lomilo, ekipa je pokazala pobjednički mentalitet i da može da se sa time da se nosi u teškim trenucima. Kroz ovaj turbulentni period smo narasli svi skupa i daje nam to za pravo da možemo da vjerujemo u snove koje smo sanjali”

Ima, kaže, nekoliko planova kako da se odigra utakmica na Tušnju.

“Pripremali smo se u miru. Imamo nekoliko taktičkih alternativa, ali znamo da od prve minute utakmica može otići u drugu krajnost. Pokušavamo neke stvari predvidjeti, da pokušamo utakmicu iskontrolisati. Ja se prije svega nadam da će u Tuzli pobijediti nogomet i neka pobijedi bolja ekipa”.

Zna i odakle prijeti najveća opasnost njegovoj ekipi.

“Mislim da je to prije svega napadački dio. Imaju sjajne napadače Vranješa, Husejinovića, Komazeca, Bekića. Žele jako brzo da dođu do ofanzivnog dijela ekipe, jako direktno igraju i brzo. Moramo se spremiti na te stvari da odgovorimo tim tranzicijama nekim blokom. A mi želimo biti dominantni, kroz pas smiriti protivnika, smiriti tenziju utakmice. Želimo biti hrabri, odvažni, ono što Željo mora biti. Želimo da igramo za naše navijače, da im poklonimo Evropu”.

Hendikep za Plave je neigranje Nedima Mekića.

“Sigurno jeste. Meka je značajan dio ekpie, pogotovo u kreiranju napada, iznošenju lopte. Sigurno će faliti. Napravili smo određene rotacije u ekipi, napravili smo neke druge ideje i nadam se da će nam te ideje uspjeti u nedjelju”.

Ne želi Bašić da dozvoli razmišljanje o bilo kakvim kalkulacijama, interesuje ga samo pobjeda.

“Mi ako budemo ušli u kalkulacije, mi ćemo izgubiti. Mi moramo ići na pobjedu, bez ikakve kalkulacije. Da nam je lakše, jeste, Sloboda mora, moraju im se potrefiti i rezultati, a nama je utakmica gdje želiš da pobjediš i to je dovoljno. Na nama je sigurno manji psiholiški pritisak, ali ništa puno manji. Ja sam prije govorio da sanjamo o Evropi, a sada se moramo probuditi i uzeti tu Evropu sami”.

Smatra Bašić i da je normalno da u posljednjem kolu ekipe koje su riješile pitanje izlaska u Evropu odmaraju svoje najbolje igrače.

“Mislim da su to normalne stvari, da želite da opustitie svoje ekipe, pogotovo ekipe koje idu u Evropu. Nemate dovoljno vremena da regenerirate ekipu i naravno da ćete glavne igrače pustiti na odmor. To je u svijetu normalno i ne bih se bavio kalkulacijom da će neko nekome doći lakše. To su ozbiljni klubovi, sa ozbiljnim kadrom, koji imaju 20-30 igrača i ne vidim problem, to je normalno”.

Semir Štilić zna šta donosi utakmica protiv Slobode na Tušnju.

“Odlična je atmosfera. Pripremamo se u miru, znamo važnost utakmice, svjesni smo šta nam znači nedjeljna utakmica. Na nama je da istrčimo 90 minuta, da damo sve od sebe i nadam se da će to biti dovoljno za plasman u Evropu”, rekao je Štilić, pa se dotakao pritiska utakmice:

“U klubu kao Željezničar pritisak je sastavni dio i sasvim je normalno da je svaka utakmica pod pritiskom. Naravno, ova utakmica je finalna, ako ne uspijemo ostvariti cilj to će biti jedan mali neuspjeh. Imamo kvalitetnu ekipu koja se uspjela nositi sa pritiskom i mislim da se u nedjelju možemo nositi sa tim i ostvariti dobar rezultat”.