Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stručnjaci upozoravaju: U Tirani se ne smije desiti ni najmanji incident

srbija-reprezentacija-albanija-reprezentacija

Zvaničnici Fudbalskog saveza Kosova, navijači i eksperti za bezbednost složni su kako se u večerašnjoj utakmici grupe I između Albanije i Srbije ne smije desiti ni najmanji incident koji bi pokvario san domaćina o plasmanu na Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Svi su stava kako je duel u Elbasanu mnogo više od sporta i da je dobio političku dimenziju, posebno kada se ima u vidu prekid prve utakmice u Beogradu.

Nakon incidenta sa dronom, koji je nosio zastavu “Velike Albanije” i upada navijača na teren, utakmica u Beogradu je prekinuta i Srbija je za arbitražnim stolom izgubila meč rezultatom 0:3, čime je izgubila sve šanse za plasman na EURO 2016. Albanija je u Grupi I, na trećem mestu, sa 11 bodova, samo jednim manje od Danske koja je na drugom mestu, ali sa jednom utakmicom manje.

[yuzo_related]

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadil Vokri, dobar poznavalac sportskih, ali i vansportskih prilika u Srbiji, zahteva pažnju i maksimalnu odgovornost od svih Albanaca: igrača, rukovodilaca Fudbalskog saveza Albanije i posebno od publike na stadionu, da sve protekne regularno i da duel na zelenom terenu protekne bez ijednog incidenta.

“Prvenstveno smatram da mi ne smemo da nasednemo na provokacije, bez obzira od koga one dolazile. Smatram da je jako važno da publika bude na nivou zadatka zato što je neki prekid, ne želim prejudicirati niti misliti da može doći do njega, ili takav razvoj događaja, svakako štetan za albanski fudbal i treba da budemo na oprezu, jer mogu postojati ubačeni elementi sa određenim ciljevima. Mislim da bi svi trebali biti budni, rekao bih i simpatizeri koji su tamo, da uoče koga imaju u blizini, da se spreči svaki pokušaj bilo koga da pokvari imidž albanskog fudbala i Albanije”, kaže Vokrri, bivši slavni centar FK Priština, beogradskog Partizana, istanbulskog Fenerbahčea, kao i reprezentativac Jugoslavije.

Vokrri ističe važnost ovog meča za ispunjenje stoletnog sna o kvalifikaciji na završni turnir Evrospkog šampionata, jer 100 godina od osnivanja albanskog fudbala, reprezentacija Albanije nikada nije bila bliža kvalifikaciji na veliko takmičenje.

Sa sportskog aspekta, Vokrri smatra da Albanija treba da bude mirna i strpljiva zato što gol može biti postignut i na kraju meča, u dodatnim minutama. On skreće pažnju da selekcija Srbije dolazi kao ekipa koja je i matematički izgubila sve šanse za plasman, tako da je za njih to utakmica zadovoljenja ega i ona će pronaći dodatni motiv da izvuče pozitivan rezultat za sebe.

Albert Kastrati, vođa prištinskih navijača “Plisat”, kaže da su se navijači Albanije s Kosova još pre mesec dana pripremili za odlazak u Elbasan.

Kastrati kaže da je organizacija išla dobro, osim manjih problema sa obezbeđivanjem karata za meč, ali na kraju je to regulisano i u Elbasan areni će biti i 200 navijača iz Prištine. Kastrati je potpuno svestan važnosti ove utakmice i činjenice da bi i najmanji incident mogao skupo koštati selekciju Albanije, te s toga kako kaže, Plisat idu da podrže nacionalnu ekipu, a ne da prave probleme.

“Mi smo pozvali i sve one koji budu na stadionu da ne bude nikakvih problema jer je ova utakmica vrlo važna i poznat je uticaj Srbije na UEFA-u i FIFA-u. Tako da smo uputili poziv i ponovo pozivamo da ne bude ni jednog problema sa bacanjem upaljača, ništa, baš ništa ne sme se bacati, jer može doći do prekida utakmice”, kaže Kastrati.

Stručnjak za bezbednost Agim Musliu ocenjuje da je nakon incidenta na utakmici odigranoj u Beogradu i kažnjavanja Srbije od UEFA-e, kao i zbog važnosti meča za kvalifikovanje Albanije na EURO 2016, utakmica u Elbasanu je poprimila mnogo više političku i bezbedonosnu, nego sportsku dimenziju. Musliu navodi da će sve ono što se dogodilo prošle godine, u poslednje dve decenije ili u prošlom veku, biti deo događaja u Elbasan areni.

“Biće pokušaja provokacija pojedinaca ili određenih grupa, koje su i logistički potpomognute, ali sve zavisi od budnosti samih navijača i svih aktera u tom događaju. Navijači i bezbednosni segment da spreče svaki eces kako bi ceo događaj protekao što bolje i kako ne bi bilo kažnjavanja koje su najavili zvaničnici FIFA-e i UEFA-e ukoliko dođe do bilo kakvog incidenta, nezavisno ko je krivac”, kaže Musliu.

Musliu, bivši pripadnik i visoki zvaničnik elitnih bezbedonosnih jedinica, kaže da su policija i obaveštajne službe u Albaniji već preduzele potrebne mere za sprečavanje bilo kakvog incidenta, preduzimajući mere i za moguće pripremljene incidente, za šta ima najava da se može desiti na Elbasan areni.

On je pohvalio saradnju FSA sa organima reda u procesu organizacije štampanja i prodaje karata, navijačkih grupa, kontrole u gradu, kao i regulisanja saobraćaja i zabrane prodaje alkoholnih pića u blizini stadiona.

Podsjećamo da je sinoć autobus sa srbijanskim igračima kamenovan u Tirani na putu od aerodroma do hotela u kojem će biti smješteni do početka utakmice.