Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vječiti derbi u sarajevu

Subota u Premijer ligi BiH u znaku derbija

zeljo-sarajevo-derbi-2021

Današnji program m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine donosi tri utakmice

Najzanimljivije bi trebalo biti na stadionu “Asim Ferhatović-Hase” gdje će snage odmjeriti gradski rivali Sarajevo i Željezničar. Za razliku od posljednjeg međusobnog okršaja odigranog prije dva mjeseca, ovaj ekipe dočekuju u lošoj atmosferi budući da su zaredale s očajnim rezultatima.

Položaj timova je drastično različit. Sarajevo se bori za titulu, dok je Željezničar praktički izgubio sve šanse da izađe u Evropu.

“Derbi je sigurno posebna utakmica koju ima svoju tradiciju koje su ispisivale generacije ispred nas. Ima svoju jednu određenu draž i derbi je uvijek specifičan. To je utakmica u kojima forma igrača ili ekipe ne znači puno jer obično svi igraju s veliko angažovanošću i motivisanošću na tim utakmicama”, rekao je, između ostalog, u najavi trener Sarajeva Vinko Marinović.

Blaž Slišković smatra da bi današnja utakmica mogla biti prekretnica za njegov tim.

“Mislim da će na Koševu biti ujednačena utakmica gdje će i jedan i drugi tim pokušati doći do pobjede. Vjerujem da ćemo odigrati kvalitetno i da nećemo razočarati sve one koji voli Željezničar. Spremno dočekujemo derbi, velika su očekivanja. Očekujemo da to bude prekretnica u ovom periodu, da nam krene ka boljem”, rekao je strateg Željezničara Blaž Slišković.

Ove sezone Sarajevo i Željezničar su se sastajali u dva navrata, ali pobjednika nije bilo. Prva utakmica koja se na Koševu igrala 4. novembra prošle godine završena je rezultatom 1:1, dok prije dva mjeseca na Grbavici u drugom duelu nije bilo golova.

Još jedan derbi nas čeka u Hercegovini, tačnije na Pecari gdje se sastaju Široki Brijeg i Zrinjski. Osim pozitivnog sportskog rivalstva dvaju klubova, ova je utakmica bitna za obje momčadi zbog velikoga uloga – borbe za Evropu.

Također, danas će snage odmjeriti još Krupa i Mladost. Domaćini moraju ići na pobjedu kako bi zadržali nadu u opstanak, dok bi gostima i bod bio dovoljan.