Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud odbio Mamićevu kauciju

zdravko mamic

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda u petak je odbila kauciju u nekretninama koje je za odbranu sa slobode ponudio izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić.

Sutkinja Erna Dražančić uvažila je sve primjedbe Uskoka koji je zaključio da dvije kuće Mamićevih prijatelja nisu adekvatno osiguranje za njegovu odbranu sa slobode.

Nova Uskokova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, kojega se već ranije teretilo za više od sto miliona kuna izvučenih iz Dinama, rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prevara pri Ministarstvu finansija.

Tzv. porezni Uskok navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore kompanija od 2004. izvučeno preko deset miliona eura i pola miliona funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario, Krota i Stipančić.

Tužiteljstvo je u nastavku istrage posumnjalo da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od decembra 2004. do aprila ove godine, povezao u zločinačko udruženje aktualnog čelnika HNS-a Damira Vrbanovića, tada glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste kompanija iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i kompanija iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima, te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović.

U prvom dijelu Uskokove istrage, pokrenute početkom jula, Mamića se tereti da je nizom nedjela zajedno s bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 miliona kuna, a budžet za barem 12,2 miliona kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.