Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudac Clatenburg: Pustio sam da se Tottenham sam uništi prošle godine

Mark Clatenburg45

Nekadašnji fudbalski sudija Premiershipa Mark Clatenburg priznao je da je u sezoni 2015/2016 direktno pomogao Leicesteru da osvoji titulu tako što je na utakmici glavnog konkurenta Tottenhama protiv Chelseaja “sabotirao” klub iz sjevernog Londona. Sabotirao – na svoj način.

“Dozvolio sam Tottenhamu da se sam uništi, tako da su svi mediji u svijetu javili ‘Tottenham izgubio titulu’. A, da sam im isključio tri igrača, kao što sam mogao koji bi bili naslovi? ‘Clatenburg koštao Totenhem titule’. Ma, sve je to bilo kao u pozorištu, mislim na to kako se Tottenham sam uništio protiv Chelseaja, a Leicester uzeo titulu. Moj plan je bio jasan – da Tottenham na toj utakmici sam izgubi prvenstvo. Pokazao sam im devet žutih kartona. Imao sam priliku da isključim trojicu igrača, što bi svakako uradile mnoge sudije koje se striktno drže propisa, ali onda bi se Tottenham, koji bi ostao sa sedmoricom ili osmoricom na terenu, vadio na – suđenje. Ne, nisam htio da im priuštim takav izgovor, moj plan je stvarno bio jasan: neka sami izgube titulu”, rekao je Clatenburg za BBC o utakmici 36. kola Premiershipa u kojoj je Chelsea do boda protiv Tottenhama stigao u 83. minutu golom Hazarda za konačnih 2:2.

Leicester je nakon te utakmice obezbjedio titulu, a na kraju sezone završio sa 10 bodova više od Arsenala, dok je Tottenham na kraju bio treći sa 11 manje.

Clatenburg je sudio u Premiershipu od 2004. do februara 2017. godine kada je otišao na rukovodeće mjesto u sudijskoj organizaciji Saudijske Arabije.

Ovaj sudija je od 2006. bio na FIFA listi, a prošle godine je sudio finale Evropskog prvenstva i Lige prvaka.