Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suljić: Uzimam mađarsko državljanstvo

Asmir Suljić

Bosanskohercegovački fudbalski internacionalac Asmir Suljić (24) počeće sutra pripreme sa Videotonom za nastavak sezone pošto su igrači aktuelnog prvaka Mađarske obavili ljekarske preglede. Rekao je da je po dolasku u tim iz Szekesfehervara ova ekipa bila 12. na tabeli i u nezavidnoj poziciji u ligi, prenosi današnje “Oslobođenje”.

– Odigrao sam 11 utakmica u prvenstvu i dvije u Kupu Mađarske. Dobro je što sam se ustalio u prvih jedanaest. Dao sam jedan gol i upisao tri asistencije u dva takmičenja. Zadovoljan sam igrom, ali ne i učinkom. Želim igrati što bolje u Videotonu i nastupiti za reprezentaciju Mađarske, izjavio je Suljić.

– Treniraćemo sedam dana u Szekesvehervaru, a poslije toga putujemo u špansku Valenciju, gdje ćemo odigrati tri-četiri prijateljske utakmice – dodao je.

Nekadašnjem krilu Sarajeva ponuđeno je državljanstvo zemlje u kojoj igra i odlučio je da ga uzme.

– Dolaskom u Videoton počela je procedura za dobijanje mađarskog državljanstva. Nadam se da će ona biti veoma brzo završena i da ću dobiti poziv selektora Bernda Storcka. Velika stvar za ovu zemlju je plasman na Evropsko prvenstvo – kazao je Suljić.

Za reprezentaciju nastupa 95 posto igrača iz mađarske lige. U baražu za EP, Mađari su pokazali da su bolji od Norveške, koju su pobijedili dva puta (1:0 na gostovanju i 2:1 na domaćem terenu) i zasluženo se plasirali na Euro.

Istakao je da uvijek teži boljim igrama, ali i da je važno što su u Videotonu, u koji je prešao iz Ujpesta, zadovoljni.

– Izabran sam u top deset pojačanja mađarske lige. Ujpest je drugi, a mi treći na tabeli. Videoton će se boriti za drugu poziciju sa mojim nekadašnjim timom. Cilj je da izađemo u Evropu. Ferencvaroš će biti novi šampion jer je odmakao 18 bodova Ujpestu – rekao je Suljić.