Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"ima preča posla"

Superliga Evrope me ne zanima

Gianni Infantino

FIFA je ranije odbila komentirati svoje prijavljeno sudjelovanje u tim planovima

Predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino rekao je danas da ga ne zanima elitna Superliga Evrope nakon što su neki klubovi objavili da su pregovarali o uspostavljanju tog takmičenja uz podršku FIFA-e.

Sky News izvijestio je u utorak da barem 12 najvećih klubova iz Liga petice pregovaraju o osnivanju novog zatvorenog takmičenja po uzoru na NBA ligu, koja bi trebala zaživjeti 2022. godine. Neki mediji su objavili da pritom to natjecanje ima podršku vrhovnog svjetskog nogometnog tijela.

FIFA je ranije odbila komentirati svoje prijavljeno sudjelovanje u tim planovima.

U intervjuu koji su objavile novine na njemačkom jeziku Aargauer Zeitung i drugi regionalni švicarski mediji, Infantino je rekao da je FIFA usredotočena na uspjeh preuređenog Svjetskog klupskog prvenstva, na kojem će nastupiti 24 kluba i koje će se prvi put održati u Kini 2022. godine.

“Kao predsjednika FIFA-e zanima me Svjetsko klupsko prvenstvo, a ne Superliga”, rekao je Infantino.

“Za mene nije stvar kada Bayern igra protiv Liverpoola, već kada se Bayern sastaje s Boca Juniorsima. Liverpool ima 180 miliona navijača širom svijeta. Flamengo ima 40 miliona navijača, a 39 miliona ih je u Brazilu. Liverpool ima možda 5 miliona navijača u Engleskoj i 175 miliona navijača širom svijeta”, dodao je.

“Želim da klubovi i izvan Evrope imaju budućnost. Moja vizija je imati 50 klubova i 50 reprezentacija koji mogu postati svjetski prvaci”, zaključio je Infantino.