Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evropski sud pravde

Superliga ponovo moguća, sud odlučio da su UEFA i FIFA “nezakonito blokirale taj projekat”

Foto: X

Najviši sud EU presudio je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoju dominantnu poziciju zabranjujući klubovima da se takmiče u ESL-u, ali je dodao da Superliga možda i dalje neće biti odobrena

Kontroverzna Evropska superliga je dobila novu nadu za oživljavanje nakon značajne presude Evropskog suda pravde (ECJ), javile su agencije.

Veliko vijeće ECJ-a raspravljalo je o tome jesu li UEFA i FIFA postupile protiv zakona o konkurenciji blokirajući osnivanje Evropske superlige 2021. godine i kažnjavajući uključene klubove, ali je presudilo da su propisi u to vrijeme bili neadekvatni i da su upravna tijela postupila “nezakonito” u blokiranju osnivanja pomenutog takmičenja.

“Monopol UEFA-e je gotov”

Najviši sud EU presudio je da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoju dominantnu poziciju zabranjujući klubovima da se takmiče u ESL-u, ali je dodao da Superliga možda i dalje neće biti odobrena.

Kompanija za razvoj sporta A22, osnovana da pomogne u stvaranju ESL-a, tvrdila je da UEFA i FIFA imaju monopolski položaj koji je u suprotnosti sa Zakonom o konkurenciji i slobodnom kretanju u EU.

– Zaslužili smo pravo da se takmičimo. Monopol UEFA-e je gotov. Nogomet je slobodan – rekao je izvršni direktor A22 Bernd Reichart.

– Klubovi su sada slobodni od prijetnji sankcijama i slobodni da sami određuju svoju budućnost – dodao je Reichard u izjavi.

Navodi iz presude

U svojoj presudi, ECJ je naveo da su pravila FIFA-e i UEFA-e o prethodnom odobravanju međuklupskih nogometnih takmičenja, poput Superlige, suprotna zakonima EU. Oni su u suprotnosti sa zakonom o konkurenciji i slobodi pružanja usluga.

– Pravila FIFA-e i UEFA-e, prema kojima svaki novi međuklupski nogometni projekat podliježe njihovom prethodnom odobrenju, kao što je Superliga, i zabranjuju klubovima i igračima da igraju u tim takmičenjima, su nezakonita. FIFA i UEFA nemaju pravni okvir koji osigurava da su njihova pravila transparentna, objektivna, nediskriminatorna i proporcionalna – navodi se u presudi.

Slično tome, pravila koja FIFA-i i UEFA-i daju isključivu kontrolu nad komercijalnim korištenjem prava vezanih za ta takmičenja su takva da ograničavaju konkurenciju, s obzirom na njihovu važnost za medije, potrošače i televizijske gledatelje u Evropskoj uniji, također se navodi u odluci ECJ-a.