Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Florentino Perez

Superliga se raspada, oglasio se jedan od njenih tvoraca: “Nikoga nismo natjerali da uđe”

Rekao je i da je siguran kako će dio Superlige jednoga dana biti i Bayern i PSG, klubovi koji su odbili nastupiti u njoj, ali i dodao da s njima nije održan razgovor na tu temu

U noći na ponedjeljak dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 klubova. Izvijestio je o tome tada i Real Madrid čiji je predsjednik Florentino Perez izabran za čelnog čovjeka tog takmičenja.

Samo dva dana kasnije Superliga se počela urušavati nakon što su Manchester City i Chelsea zatražili izlaz iz nje i nakon što su se još neki klubovi počeli nećkati oko ostanka u takmičenju koje se ne sviđa njihovim navijačima, a i zbog kojih je Uefa zaprijetila sankcijama.

Baš negdje u trenutku kad su se engleski klubovi počeli najavljivati svoj odlazak Florentino Perez autorizirao je intervju koji je dao L'Equipeu. Među ostalim u njemu je rekao i sljedeće:

“Ne bojim se da će klubovi početi napuštati Superligu. Situacija je toliko ozbiljna da su se svi složili kako bismo trebali pronaći rješenje i iznijeti ovaj projekt. Niko nije bio natjeran da u njega uđe.”

Rekao je i da je siguran kako će dio Superlige jednoga dana biti i Bayern i PSG, klubovi koji su odbili nastupiti u njoj, ali i dodao da s njima nije održan razgovor na tu temu.

Na prijetnje iz Uefe ovako je odgovorio:

“Prijetnje i uvrede nisu pravi put. Sankcija neće biti jer nas štiti zakon. I zdravi razum. Superliga je dobra ideja i spremni smo sa svima pričati kako bismo sačuvali nogomet. Uefa osmišlja format takmičenja za 2024. koji nikome nije jasan. Ne poduzmemo li nešto svi ćemo dotad umrijeti. Uefa nije željela našu ideju već je smislila svoju. Potrebna je reforma ili slijedi smrt. A Uefin predsjednik je odabrao smrt.”