Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Supruga pretučenog huligana: Damir ne bi stavljao glavu u torbu

huligani – beograd1

Jasno je da ovo nije bio sukob navijačkih podgrupa, nego da je neko želio izazvati haos koji bi se potom prelio na ulice Beograda. Mi u upravi Partizana načuli smo da se nešto sprema, ali na to nismo obraćali pažnju. Već dugo nemamo nikakvih problema s navijačima pa smo zato to upozorenje da se nešto sprema shvatili kao laprdanje neozbiljnog čovjeka, koje se na kraju, na žalost, pokazalo tačnim.

Riječi su to kojima je predsjednik Partizana Milorad Vučelić nedvojbeno javnosti dao do znanja da se sukob koji je izbio u srijedu na derbiju Partizana i Crvene zvezde na južnoj tribini Partizanova stadiona između frakcija navijača Partizana očito neko vrijeme “kuhao”.

Osim što je riječ o jednom od najbrutalnijih navijačkih obračuna u istoriji Srbije, gotovo svi mediji s područja bivše Jugoslavije za ovaj su sukob posebno zainteresirani jer su za “kolovođe” obračuna prozvana šestorica Hrvata – Ante Firić, Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Jakov Podrug, Damir Tovarović i Hrvoje Baković – koji su, unatoč tome što su se neki od njih i profesionalno bavili borilačkim sportovima, u cijeloj priči izvukli deblji kraj.

Prema navodima koji još uvijek nisu potvrđeni, svi oni unajmljeni su za deset hiljada eura “po glavi” kako bi u napad poveli Young Boyse – koji su brojčano slabija podgrupa navijača Partizana – protiv podgrupe Alcatraz, koja je daleko brojnija i koja već niz godina drži južnu tribinu stadiona, a samim time i dominantnu poziciju. Na kraju su pretučeni, opečeni bakljama, neki su završili slomljenih čeljusti ili ruku, a naposljetku su i uhapšeni te kazneno prijavljeni zbog organiziranog izazivanja nereda, za što se u Srbiji može dobiti i do dvanaest godina zatvora.

Policajci grme, goli huligani postrojeni: Objavljen snimak unakaženih Hrvata u Beogradu

Ono što se svi pitaju jest: ko je i s kojim motivom unajmio Hrvate da izazovu nerede? Srbijanski mediji puni su različitih teorija, od onih poprilično suludih koje navode da su sukobi na stadionu organizirani u saradnji s tajnim službama kako bi se izazvali neredi širih razmjera s krajnjim ciljem rušenja vlasti u Srbiji, do onih realnijih s kojima se slaže i većina ozbiljnijih analitičara – grupu Hrvata zaduženih za izazivanje sukoba platili su ljudi iz Beograda među kojima je i jedan visoki dužnosnik Partizana s ciljem da preuzmu kontrolu nad navijačima.

A ko kontrolira navijače, kontrolira i velik dio podzemlja, a samim time i “balkansku rutu droge” na kojoj se nalazi Srbija i kojom se narkotici iz Azije i s Bliskog istoka krijumčare na ulična tržišta zapadne Evrope.

“Svi oni izgledali su kao da im se lakše pomiriti s tim da budu privedeni, ako treba čak i osuđeni, nego da otkriju ko ih je i zbog čega pozvao”, navodi Blic.

Telegraf pak tvrdi da je cijeli sukob isplaniran 7. decembra u hotelu u Novom Beogradu gdje se okupilo nekoliko Hrvata i visoko rangiranih navijača Partizana, a da je sastanak predvodio višestruko osuđivani hrvatski državljanin I. Đ. Sve su pripremili s ciljem da preuzmu prodaju dvojice nogometaša Partizana.

“Na žalost čitam sve što se piše u medijima i pomalo mi je muka od toga. Damir je s dečkima otišao na provod u Beograd, a na utakmicu su odlučili otići sasvim slučajno, kako bi doživjeli nešto ludo kad su već tamo, primjerice kao što bi otišli na utakmicu između Barcelone i Real Madrida da su bili u Španiji. Uostalom svi su oni iz dobrostojećih porodica, tako da nema nikakve logike da bi to išli raditi za tolike pare. Još bih možda i povjerovala da je riječ o sto hiljada eura, ali za deset stavljati glavu u torbu, nema šanse”, rekla je Mia Tovarović, supruga privedenog Splićanina Damira Tovarovića za Slobodnu Dalmaciju.