Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sušić: Džekin problem je pretjerana skromnost

Pratim fudbal na prostoru bivše Jugoslavije, kako klupski tako i reprezentativni, najviše putem interneta, manje direktno gledajući, ali jasno je vidljivo u čemu je glavni uzrok stagnacije. To je, nažalost, nedostatak ozbiljnog ulaganja, kako u klubove tako i u infrastrukturu i školovanje stručnjaka, mišljenje je najboljeg fudbalera Bosne i Hercegovine svih vremena Safeta Sušića.

– Dovoljno je pogledati Dinamo, koji na prostoru bivše SFRJ jedini već godinama ozbiljno ulaže u igrače, posebno u mlađim kategorijama, što se odmah vidi na rezultatima. Svi ostali dok ne ulože novac, uz dobru organizaciju i kvalitetne stručnjake na čelu klubova, neće imati ni rezultate, bez obzira da li je u pitanju Crvena zvezda, Partizan, Sarajevo, Željezničar ili neki drugi slavni klub sa velikom tradicijom, rekao je u razgovoru za Blic.

Bivši selektor reprezentacije BiH kaže da prati igre svih selekcija bivše SFRJ.

– Iskreno, najviše pratim BiH. Zanimljivo je da ove kvalifikacije skoro sve reprezentacije iz regiona igraju dobro i da su blizu plasmana. Za BiH je ključna utakmica protiv Grčke, a ako pobijedimo u Zenici, vjerujem da drugo mjesto u grupi i odlazak u baraž neće doći u pitanje. To je realno i bio cilj, jer je reprezentacija Belgije u ovom momentu jedna od najboljih ekipa na svijetu, i teško može biti zaustavljena da ne ode direktno. Velike šanse za odlazak imaju Srbija i Hrvatska. Igraju dobro, imaju kvalitetne igrače i iskusne selektore, ne pretjerano teške grupe, tako da vjerujem da su blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo, dodao je.

Sušić je kao selektor imao priliku trenirati napadača Rome Edina Džeku, koji se ove sezone nalazi u borbi za zlatnu kopačku sa Messijem i Cavanijem.

– Dio stručne javnosti krenuo je olako da otpisuje Džeku nakon prelaska u Romu, ali za mene njegov golgeterski učinak nije iznenađenje. On je vrhunski napadač, koji godinama igra na visokom nivou, ali je njegov problem pretjerana skromnost u odnosu na talenat. To je tip igrača koji mora da ima trenera koji vjeruje u njega kad ga neće gol i koji će mu dati priliku da igra. Kad stekne samopouzdanje i proradi, to se vraća višestruko, jasan je Sušić.