Sušić: Neymar će u Španiju, ali ne u Barcelonu

safet-susic

Najbolji igrač u historiji bh. fudbala Safet Sušić u petak je napunio 63 godine. Sve do triplete Isca u prijateljskoj utakmici Španije i Argentine u Madridu, Sušić je bio jedini Evropljanin u historiji fudbala koji je Argentini smjestio tri komada za 90 minuta.

– Nisam znao za taj podatak i svakako da me čini ponosnim. Argentina je fudbalska velesila. Svaki gol protiv tako renomirane reprezentacije ima posebnu težinu, a naročito ako se ima u vidu da su Gaučosi u tom trenutku bili aktuelni prvaci svijeta, rekao je Sušić za Arenu Sport.

Jedan pogodak pridodao je i Baka Slišković.

– Ta utakmica je imala poseban emotivni naboj i ne pamtim je samo zbog svoja tri gola. Protiv Argentine se Dragan Džajić opraštao od dresa reprezentacije i bila je privilegija uzeti učešće u takvom spektaklu. Za mene je Džaja i dan danas najbolji fudbaler s ovog prostora koga sam gledao uživo. Izuzetno sam ga cijenio i bio je moj idol u svakom smislu te riječi. Menoti je poslije svakog gola mijenjao čuvare na meni. Njih četvorica su tokom meča bila zadužena za striktnu markaciju. Često uđem na internet i podsjetim se tih detalja. Kada razmislim s ove vremenske distance, možda sam malo i pretjerao. Svaki protivnik zaslužuje respekt. Naročito kod tog drugog gola, kada sam je primio glavom i krenuo u slalom. Da se utakmica igrala desetak godina kasnije, vjerovatno bih tražio neka druga rješenja. Eventualno dupli pas ili asistenciju ka saigraču. Imao sam i sreće kod trećeg gola da je golman pogriješio, lopta mu je prešla preko ruke i završila u mreži. Sva tri puta sam išao coast to coast (od obale do obale), ispalo je dobro i danas se prepričava.

Argentina se preko Pasarele i Ramona Diaza diže iz mrtvih, ali je Blaž Slišković stavio tačku na Sušićevu feštu u Džajinu čast. Jedna epoha je završena, druga počinje u furioznom stilu.

– To mi je bila deseta utakmica i jedanaesti gol za državni tim. Dao sam dva Mađarima u debitantskom nastupu, pa tri Rumunima u onoj čuvenoj utakmici u Bukureštu, a tri mjeseca prije te Argentine postigao sam tri gola i protiv Italijana u Zagrebu. Postoji samo jedno objašnjenje za takav rafal. Imao sam oko sebe vrhunske saradnike na terenu. Jugoslavija je bila jedna od najjačih evropskih reprezentacija i žao mi je što nikada nismo iskoristili taj ogroman potencijal. Sa toliko sjajnih individualaca morali smo da napravimo nešto više na međunarodnom planu.

Ah, ta Firenca. Ti prokleti penali. Ta famozna Argentina. Možda nam se vratilo zbog onih Papetovih vratolomija na Marakani…

– Samo da nam Retlisberger nije isključio Šabanadžovića. Ubijeđen sam da nam 11 na 11 ne bi mogli ništa. Ne samo da bismo prošli u polufinale, već bi i protiv Italije imali realne šanse za pobjedu. Nije mi žao što sam ustupio mjesto Savićeviću i što nisam dobio priliku da šutiram penal. Vjerovatno ga ne bih ni iskoristio, jer su tog popodneva mašili oni koji su bili specijalisti za bijelu tačku. Piksi, Hadžibegić, Maradona… Imao sam već 35 godina, odigrao sam 120 minuta protiv Španije i bilo je logično da tri dana kasnije ostanem bez snage za cijelu utakmicu. Šteta, velika šteta. Bili smo zreli za finale, a možda i za svjetsku titulu.

Sušić, Sušić, Sušić… Antologijski komentar Milorada Đurkovića u finišu meča u Veroni. Sve smo imali da doguramo do vrha. Umjetnike na terenu, Štrausa (Ivica Osim) na klupi…

– Osim i Miljan Miljanić su dva najveća stručnjaka s kojima sam sarađivao tokom karijere. Čiča je bio veliki čovek. Imao sam privilegiju da u par navrata budem gost u njegovom domu, ne bih sebi oprostio da mu nisam došao na sahranu. Ostavio je dubok trag u mom životu. Sa Švabom se često čujem, drži se, ne da se. Šta je sve preživeo, dobar je.

Gaučosi kao sudbina. Tripleta 1979, rulet 1990, pa selektorski megdan 2014…

– Pružili smo odličan otpor u Riju i nismo se obrukali. Sada je red na Hrvatsku. Mislim da će njima biti lakše protiv Messija, nego Srbiji protiv Neymara. Leo je u padu forme, a Sampaoli osim njega nema igrača koji može da prelomi i riješi utakmicu. Za mene, Argentinci uopšte nisu u grupi kandidata za titulu u Rusiji. Srbija i Hrvatska imaju pravo da se nadaju plasmanu u drugi krug Mundijala.

Požurio je sa Koševa i nije bio dio šampionskog tima iz 1985. Niko se u Parizu nije dosjetio da ga upozna sa Zlatanom!? Možda se sada iskupe sa Neymarom. Da ove moderne vedete saznaju ko je taj genije sa Balkana, zvanično najbolji fudbaler PSG-a svih vremena:

– Nisu još ispravili grešku i teško da će više imati priliku. Mislim da je Neymar odigrao svoje u Parizu. On je top klasa, možda i bolji od Messija i Ronalda, ali vjerujte mi da se kaje što je uopšte i dolazio u Francusku. Nije to sredina za njega. Gotovo sam siguran da se po završetku sezone vraća u Španiju. Ali, ne u Barcu, već u Real.

Čekajući Neymara, Kralj se oslonio na Michaela Olivera u pohodu na 13. titulu evropskog prvaka:

– Mišljenja su podijeljena, ja ga nikada ne bih svirao. U tom trenutku, pod tim okolnostima, dosuditi onako diskutabilan penal, zaista nema nikakvog smisla. Bilo je mnogo poštenije da se uđe u produžetke i da se na taj način odluči pobjednik.

Barci protiv Rome, ni Oliver ne bi bio od pomoći…

– Iskreno, meč u Madridu sam počeo da gledam tek kada je Juve poveo sa 3:0. Nisam vjerovao da Italijani mogu do podviga nakon debakla u Torinu. Romu sam pratio od početka i zaista sam impresioniran. Odavno nisam vidio da je neko tako razbio Barcu. U svim elementima igre. Džeko je samo potvrdio ekstra kvalitet, bio je prosto briljantan. Za mene je on, uz Lewandovskog, najbolji špic na svijetu.