Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mino Raiola

Suspendovan čovjek koji zastupa najveće fudbalske zvijezde, na tržištu nastaje haos?

raiola_ibrahimovic

Zašto je odluka FIFA-e iznimno važna? Zato što bi mogla drastično uticati na događanja tokom ljetnog prijelaznog roka

Kao bomba odjeknula je vijest da je FIFA suspendovala kontroverznog nogometnog menadžera Minu Raiolu.

Najpoznatiji menadžer današnjice dobio je zabranu poslovanja od tri mjeseca i u tom periodu neće smjeti zastupati niz igrača koje ima u svojoj agenciji.

FIFA je tako podržala nogometni savez Italije, koji je u srijedu također Raiolu kaznio tromjesečnom suspenzijom, ali bez detalja oko razloga zabrane rada.

FIFA je donijela odluku da proširi suspenziju na cijeli svijet i Raiola do 9. avgusta neće moći obavljati dužnosti agenta.

“Disciplinska komisija FIFA-e odlučila je da sankcije nogometnog saveza Italije prema Mini Raioli, ali i njegovom posredniku Vincenzu Raioli, budu na globalnom nivou. Carmine Raiola je suspendiran na tri mjeseca, a Vincenzo na dva mjeseca. Ova odluka stupa na snagu danas”, jučer je objavila FIFA.

Zašto je odluka FIFA-e iznimno važna? Zato što bi mogla drastično uticati na događanja tokom ljetnog prijelaznog roka, a Raiola je agent niza igrača za koje se nagađa da bi na ljeto mogli promijeniti sredinu.

Matthijs de Ligt i Paul Pogba najveći su aduti Mine Raiole, no on zastupa još mnogo zvijezda, među kojima su Marco Verratti, Gigi Donnarumma, Kostas Manolas, Mario Balotelli, Moise Kean, Henrikh Mkhitaryan…

Suspenzija prestaje samo dan nakon što Englezi zatvore transfer rok

Posebno je zanimljivo što će Raioli suspenzija završiti 9. avgusta, samo dan nakon zatvaranja tržišta u Premiershipu. Englezima je 8. avgusta samo ulazni deadline, što znači da Pogba može otići iz Uniteda nakon tog roka (u Španiji je zadnji dan 31. avgusta u 23:59, a u Italiji 17. avgusta u 20 sati), ali posljedica FIFA-ine odluke je to što tokom te zabrane Raioline igrače neće moći kupiti nitko iz Premiershipa.

Što to znači za Liverpool?

To je važno ponajviše zbog Matthijsa de Ligta. Sjajni mladi kapiten Ajaxa svojim je igrama ove sezone zaludio nogometnu Europu i žele ga svi. Liverpool je pokazao najveći interes, a logistička potpora Redsima u nagovaranju De Ligta da dođe na Anfield bio je Virgil van Dijk, koji sa stoperom Ajaxa čini srce obrane Holandije.

Sad taj transfer postaje nemoguća misija, a Barcelona samo vreba.