Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

psg

Sve je bliže raspad projekta u koji je slupano 1,5 milijardi eura

New Project (17)

PSG je vrhunac bjesomučnog trošenja na pojačanja imao u ljeto 2017.

Milijardu i po eura potrošio je PSG samo na odštete igrača otkako je 2012. postao najbolji “katarski” klub. U tom razdoblju osvojio je osam od deset francuskih naslova i 12 domaćih kupova. Međutim, nikako nije uspio uzeti ključni trofej, a zbog kojeg je spiskano navedeno bogatstvo. Liga prvaka ostaje i dalje nedostižna. Najbliže joj je klub iz Pariza došao prije dvije godine, ali tada je u finalu izgubio od Bayerna.

Nakon što ga je isti klub ove sezone izbacio već u osmini finala s uvjerljivih 3:0, nazire se kraj te neslavne ere.

PSG je vrhunac bjesomučnog trošenja na pojačanja imao u ljeto 2017. Tada je Neymara i Mbappea doveo za ukupno 402 miliona eura. Do danas drži rekord dva najskuplja transfera u istoriji fudbala.

Prisjetimo se zadnjih sezona, najskuplja kupovina im je bila Hakimi za 68 miliona eura. Puno, ali ne i u kontekstu sumanutog trošenja na nogometaše te u usporedbi s engleskim klubovima. Za to je više razloga, ali jedan od njih je da PSG više ne može privući najbolje i najskuplje svjetske nogometaše jer je očito da i s najboljim mladim nogometašem svijeta i jednim od najboljih ikada ne može proći ni osminu finala Lige prvaka.

Skup igrača sagrađen s milijardu i po eura je u pet od sedam sezona ispao ove sezone već u prvoj nokaut rundi Lige prvaka, između ostalog i zato što nije ekipa. Svlačionica ionako krcata zvijezdama i egom, prije dvije godine postala je bogatija za Messija, ali ni pridruživanje njega Mbappeu i Neymaru nije pomoglo.

Zanimljivo, dvojac za kojeg je PSG dao u plaćama debelo više od pola milijarde eura, neskriveno je i odavno govorio da želi otići iz PSG-a. Neymar je čak plačući molio Barcelonu da ga vrati, a Mbappe se često nalazi i čuje s Realovim predsjednikom Florentinom Perezom. Messi je pak u stalnom kontaktu s Joanom Laportom oko povratka u Barcelonu.

Dodamo li da se PSG želi riješiti vječno ozlijeđenog i preskupog Neymara, da je Mbappe nakon debakla u Münchenu poručio da se PSG mora zapitati zašto je to njegov maksimum, te da Messiju na ljeto završava ugovor, jasno je zašto vjerovatno svjedočimo kraju PSG-a koji je u zadnjem desetljeću neuspješno pokušao “kupiti” Ligu prvaka.