Ministar sporta Italije

Sve je neizvjesnije da će se sezona u Seriji A nastaviti

edin-dzeko-miralem-pjanic

Italijanski premijer Giuseppe Conte u nedjelju je objavio da profesionalni sportski timovi mogu nastaviti s treninzima od 18. maja, što bi značilo da bi se Serija A mogla nastaviti u junu

Italijanski ministar sporta Vincenzo Spadafora u srijedu je kazao da je sve neizvjesnije da će se sezona u Seriji A nastaviti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Italijanski premijer Giuseppe Conte u nedjelju je objavio da profesionalni sportski timovi mogu nastaviti s treninzima od 18. maja, što bi značilo da bi se Serija A mogla nastaviti u junu.

Međutim, Spadafora je za televizijski kanal LA7 kazao da “nastavak treninga apsolutno ne znači i nastavak sezone”.

“Put ka ponovnom pokretanju Serije A postaje sve uži. Kada bih bi bio među predsjednicima fudbalskih klubova razmišljao bih o sljedećoj sezoni”, naglasio je Spadafora.

Vlada Francuske u utorak je zaključila fudbalsku sezonu u toj zemlji, a Spadafora kaže da bi i Italija mogla učiniti isto.

Takmičenje u Seriji A prekinuto je 9. marta zbog globalne pandemije novog koronavirusa. U trenutku prekida lider na tabeli bio je Juventus sa 63 boda, a slijedio ga je Lazio s bodom manje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju”. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 218.400 ljudi, a potvrđeno je preko 3.135.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 945.000 ljudi.