Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi naši mečevi van FIFA kalendara: Mršav učinak igrača iz domaćeg prvenstva

Foto: Picsell
images_3089096_6jezwr9c_view
Foto: Picsell

Reprezentacija Bosne i Hercegovine dosad je u više navrata igrala utakmice u terminima koji nisu upisani u FIFA-in kalendar, pa su selektori zbog toga često bivali u problemima, ponekad i na mukama, sastavljajući tim, obično od igrača iz domaćeg šampionata. Najčešće smo desetkovani igrali u ljetnom periodu pred velika takmičenja, kad su učesnici svjetskih i evropskih prvenstava Bosnu i Hercegovinu birali za sparing partnera. Najveći broj utakmica sa rezervim sastavom naša selekcija igrala je ipak u Maleziji na Maderka kupu, čiji je jedno vrijeme bila stalni učesnik. Igrali su igrači iz domaćeg prvenstva, a ponekad smo znali dobaciti i do finala.

Prva utakmica u kojoj smo igrali s kombinovanim timom odigrana je u novembru 1997. Protivnik van je bio Tunis, a na gostovanju kod u to vrijeme respektabilne selekcije, poraženi smo s 2:1. Jedini strijelac za bh. tim bio je Elvir Bolić. Pola godine kasnije doživjeli smo sramotan poraz od Argentine na gostujućem terenu rezultatom 5:0, oslabljeni neigranjem desetak igrača, uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj.

Mnogo prašine podiglo se i u januaru 2000. kada smo također s kombinovanim timom doživjeli poraz od Katara, rezultatom 2:0. U ljeto te godine selekcija igrača iz Premijer lige remizirala je u Vaduzu s Lihtenštajnom, 0:0. U julu naredne godine s igračima iz Premijer lige odigrali smo 2:2 protiv Irana u Bihaću, a mjesec kasnije doživjeli poraz na revanšu od iste selekcije rezultatom 4:0.

Navijači se sjećaju debija Mehe Kodre na klupi reprezentacije, koji je u januaru 2008. poput uskoro Roberta Prosinečkog u Japan vodio tim od igrača iz Premijer lige, s ponekim internacionalcem, a meč je okončan pobjedom domaćina rezultatom 3:0.

U junu iste godine protiv Azerbejdžana smo na Bilinom polju u FIFA terminu trebali nastupiti u najjačem sastavu, ali su i tad zbog bojkota nekadašnjeg Nogometnog saveza od strane glavnih igrača, nastupili igrači iz domaćeg prvenstva. Pobijedili smo golom Steve Nikolića.

U junu 2009. Ćiro Blažević je u Uzbekistan vodio selekciju od igrača iz domaćeg šampionata i remizirao bez pogodaka, dok je u decembru 2010. Safet Sušić remizirao protiv Poljske u Antaliji, jači za Zvjezdana Misimovića, kojem je Galatasaray dozvolio dolazak na utakmicu zbog blizine i činjenice da nije bio u ozbiljnim planovima tadašnjeg trenera ovog kluba.

Uslijedili su mečevi van FIFA kalendara na tlu SAD-a, a protivnici su u dva navrata bili Meksikanci. Prvo u februaru 2011. kad su nas porazili s 2:0 (igrali smo s kombinovanim timom), te u junu 2012. kad smo bili kompletni, a poraženi smo s 2:1. Jedini strijelac za bh. tim bio je Edin Džeko.

Mimo FIFA termina igrali smo i Kirin kup u Japanu, na kojem smo ostvarili dvije pobjede i domogli se trofeja. S Danskom je bilo 2:2 (dva pogotka Milana Đurića), uz trijumf na penale, dok smo dva dana kasnije u finalu šokirali Japan, pobijedivši s 2:1 uz pogotke Milana Đurića.