Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svi naši oktobri: Danska, Marakana, Talin, Stade de France, Kaunas i Nikozija

Mensur+Mujdza+France+v+Bosnia+Herzegovina+ckDFWU6onzdx

Oktobar je obično sudbonosni mjesec za Zmajeve, iako su ranije bh. reprezentativci neke od majstorica igrali u novembru. Ipak, počevši od one čuvene protiv Danske bh. selekcija redom je ključne utakmice igrala u oktobru, a tako će biti i ovog puta. Istina, u slučaju da ostvarimo cilj, ključni bi bili i susreti eventualnog baraža u novembru.

Prvi put reprezentacija Bosne i Hercegovine u priliku da se plasira na veliko takmičenje došla je prije tačno 14 godina. Trebalo je u Sarajevu pobijediti Dansku da bismo se plasirali na Evropsko prvenstvo u Portugalu. Neviđena euforija o kojoj se priča i danas zavladala je državom, a reprezentacija koju je predvodio Baka Slišković nije smogla snage da pobijedi Dance, bilo je 1:1.

Dvije godine kasnije ponovo smo s nestrpljenjem isčekivali oktobar u kojem je za baraž (kao i sad) trebalo pobijediti dvije utakmice. Prva protiv San Marina bila je samo zagrijavanje za drugu protiv Srbije i Crne Gore na Marakani u Beogradu. Tamo smo doživjeli poraz minimalnim rezultatom u atmosferi linča koja je ostala u ružnom sjećanju za sva vremena.

Oktobar 2009. po lijepom pamtimo jer smo uspjeli pobijediti Estoniju u Talinu i tako obezbijediti prvi baraž u kojem smo kasnije ispali od Portugala.

Posebna žal ostala je nakon oktobra 2011. u kojem smo sve do samog finiša utakmice protiv Francuske na Stade Frenceu imali prednost koja je garantovala prvo mjesto u grupi i plasman na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj. Na koncu je dosuđen jedanaesterac za Francusku, završilo je s 1:1, pa smo se ponovo morali pomiriti s baražom u kojem ni ovog puta nismo mogli preko Portugala do velike smotre.

Najsretniji oktobar za bh. fudbal bio je oktobar 2013. u kojem smo pobijedili Lihtenštajn i Litvaniju i tako se plasirali direktno na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Dvije godine poslije oktobar je ponovo bio sretan, ostvarene su pobjede nad Velsom i Kiprom čime je vizirana karta za novi-treći baraž koji ponovo nije bio sretan za nas. Stali smo na posljednjoj prepreci za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, a bolja od nas bila je Irska.

Zanimljivo je da oktobar koji slijedi ponovo čekamo s nestrpljenjem, ali i s nikad manje optimizma obzirom na nedavnu blamažu na Kipru koja je predstavljala veliko razočarenje za bh. navijače.