Švicarska izručuje SAD-u bivšeg predsjednika FS Brazila

jose maria marin

Švicarska će isporučiti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) bivšeg predsjednika Brazilske fudbalske federacije (CBF) i zvaničnika Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) Josea Mariu Marina koji je uhapšen u okviru korupcijske istrage u FIFA-u, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Bivši predsjednik Brazilske fudbalske federacije Jose Maria Marin, koji je priveden u Švicarskoj prihvatio je da bude isporučen SAD-a. Ministarstvo pravde Švicarske je potvrdilo ovu odluku i on će biti isporučen SAD-u”, piše u sapoćenju švicarskog ministarstva pravde.

Marin se inače sumnjiči da je uzimao mito od sportskih marketinških firmi za turnire Copa America 2015., 2016., 2019., i 2023. te Copa de Brasil 2013. i 2022. godine.

[yuzo_related]

Pored Marina, među uhapšenima u Cirihu 27. maja ove godine, pod sumnjom uzimanja mita i pranja novca, nalaze se i pomoćnik predsjednika FIFA-e Jeffrey Webb te bivši zvaničnici FIFA-e Eugenio Figueredo, Eduardo Li, Rafael Esquivel, Julio Rocha i Costas Takkas.

Marin je inače sedmi zvaničnik FIFA-a za kojeg je potvrđeno isporučenje SAD-u.

Krovna organizacija svjetskog fudbala suočava se sa jednom od najtežih kriza u svojoj historiji koja je uzrokovana brojnim skandalima o korupciji i mitu u samom vrhu establišmenta ove organizacije. Švicarska policija je 27. maja u sjedištu FIFA-e u Ženevi privela nekoliko visokih zvaničnika pod sumnjom da su primili mito. Dva dana kasnije održan je i redovni 65. Kongres FIFA-e na kojem je peti put za predsjednika ove kuće izabran Blatter.

Pokretanje nove istrage „zbog reketiranja i korupcije prilikom izbora Rusije i Katara za domaćine naredna dva mundijala“ izazvalo je dodatne pritiske javnosti na Blattera, koji se podnio ostavku četiri dana nakon reizbora na funkciju predsjednika.

Novi izbor za predsjednika FIFA-e biće održani 26. februara u Cirihu.