Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svijet se klanja čovjeku koji je umjesto novca izabrao sebe

totti

On je mali niškoristi, stvarno nemam pojma zašto je oko njega takva zbrka, kazao je bivši igrač i trener, a u to doba TV-komentator, uz daljnje iživljavanje. – Nego, gdje je taj sendvič, umirem od gladi ovdje…

Ron Atkinson, koji je ovu blasfemiju izgovorio za vrijeme SP-a 2002., ubrzo je dobio “društvo”.

– Ima talent, ali… – dodao je Graeme Souness. – U pravu si – poentirao je Glenn Hoddle. – Da jest, neko bi ga kupio, neko bi ga sigurno kupio… – Tačno tako – zaključio je Terry Venables. – On je bespotrebni luksuz.

Ni oni, nažalost, nisu jedini. Mnogi su ga kroz cijelu karijeru voljeli omalovažavati. I tek danas, zapravo, kada je najveći strijelac u tridesetima, kada je 140 od svojih 250 ligaških pogodaka zabio u – tridesetima, što je malo više od Shearerovih 84 ili Baggiovih 80, počinje dobivati omaž cijeloga svijeta.

totti

Francesco Totti danas slavi svoj 40. rođendan. I premda ga se godinama trude srušiti, on se imperatorski ne da.

On je i danas s dva pogotka i dvije asistencije u četiri Romina nastupa, njen najbolji igrač. Ali, Francesco Totti, u biti, nije ogled svojih brojeva koji bi ga dično prikazali. On je ogled svojih djela kojima je postao živuća legenda.

Mogao je, kako ne, još u formativnoj dobi birati hoće li u Milan, Juve ili Lazio. Ali, tada je umjesto njega odlučila porodica – otac Lorenzo i majka Fiorella.

Njihov sin bio je sedma generacija Rimljana, punokrvni Giallorossi. Oni su odlučili da mali ostane u Rimu. Iz kojega nikad nije, niti neće otići!

Čudno je to kako je momak s takvim monstruoznim talentom ostao na samo 59 nastupa za Italiju, ali u jednu ruku je i razumljvo jer se gotovo sam borio protiv hegemonije italijanskog sjevera, Torina i Milana, koji su krojili nogometnu sliku Italije.

On je bio simbol otpora, ali i mali prgavac koji nikada nije ništa prešutio. Išao je protiv sebe, stalno i do kraja, ali išao je za svojim snom, zapravo jedinim idealom života.

totti_rinnovo_contratto-638x425

U modernom nogometu vjerovatno nikada više nećemo doživjeti nogometaša kakav je bio Il Principe, zlatni dečko koji je kasnije izrastao u Il Rea cijelog Rima.

Protiv svih prognoza

Sukob i talent, beskrajni talent. I igra, golovi, autoritet, znanje. Ali, prije svega ta zasljepljujuća ljubav prema Romi. Ta pasija njegov je pokretač.

I lani, kada su ga gotovo svi, priznajemo i mi, otpisali, poručivši mu da je od svoje jedine ljubavi napravio vlastiti poligon bespotrebnog dokazivanja, Totti je prvo svima poručio što misli, a onda se nakon dugog natezanja i dobivanja novog, jednogodišnjeg ugovora ove sezone vratio u svom punom sjaju.

Kiša koja lije Olimpico, a on, nepoderiva legenda, sa 39 na leđima niže krugove zagrijavanja jedna je od onih mitskih koje će ga obilježiti.

Francesco Totti nikad nije bio foler, sam će priznati da je u životu pročitao samo jednu knjigu, ali svi koji ga znaju, uvijek će ustvrditi.

– Njegov DNK je Rim, njegov DNK je Roma. Ako mu to uzmete, dobit ćete ljušturu od čovjeka – kazat će jedan od onih koji su ga stvorili, veliki Carlo Mazzone.

I zato nikada nije otišao. Niti neće. Dok ga ismijavaju tipovi poput Atkinsona i društva, Messi, Gerrard, Modrić i društvo fotke s njim objavljuju oduševljenjem zaljubljenih šiparica.

Ne zbog godina, godine samo potvrđuju vrijednost. I karizmu. I povijest koju je ispisao. Dugih 25 godina karijere, 605 nastupa, 250 golova. A još nije ni približno gotovo…

On je rimski bog, gladijator čiji murali vise s bezbrojnih zgrada Vječnoga grada.

Slike koje svjedoče nečemu što nestaje.

totti-mural-26570

Ne u smislu trofeja, već onoga što on predstavlja ovome gradu. Da, čak i “lazialima”, barem kada se zatvore u nutrinu svoje duše. On je neko koga se treba sačuvati do kraja, koliko god ide.

Jer, ono što je Totti učinio za svoga života, svoj eho imat će u vječnosti…