Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetski mediji dirljivo ispratili igrače Chapecoensea

729418-chapecoense

Tragedija Chapecoensea, pogibija 18 igrača i trenera tog nogometnog kluba prilikom rušenja njihovog aviona u Kolumbiji, gdje su putovali na utakmicu finala Copa Sudamericane kod Atletico Nacionala, ujedinila je u tuzi i solidarnosti cijeli nogometni i sportski svijet.

Sućut, podršku i pomoć omiljenom Chapeu šalju sa svih kontinenata, a tako je i na naslovnicama sportskih medija širom svijeta. Od Južne Amerike do Azije, listovi na udarnim mjestima donose potresne fotografije s mjesta pada aviona, gdje na stravičnom stratištu spasitelji traže rijetke preživjele.

Ali, za vas smo odabrali naslovnice koje su se teško ranjenom klubu i njegovim neutješnim navijačima poklonili na drugačiji, dostojanstveniji, pa i uzvišeniji način.

Pri tome se ne razbacujuči patetikom i šokantnim, krvavim scenama smrti i pepela, nego naslovnicama kojima su ilustratori, grafičari i urednici pokazali duh, mjeru i ukus te vodeći se načelom “manje je više”, odali počast nogometašima čija je smrt duboko pogodila sve koji vole nogomet, bez obzira na nacionalnu i klupsku pripadnost, piše Index.hr.

U tome prednjači argentinski Ole, koji je ovom prilikom zaboravio žestoko rivalstvo sa susjedima i njihove tragično poginule nogometaše prikazao na karikaturi kako nakon odlaska s ovog svijeta zadnjim letom, u raju od Boga primaju svetačke vjerodajnice u obliku aureola.

Španska Marca preko cijele naslovnice donosi zemljom i plamenom umrljani grb Chapecoensea na komadu opreme, pronađen na mjestu nesreće među ostacima uništenog aviona u kojem su skončali gotovo svi nogometaši tog kluba.

Ali, kako smo istaknuli i kao što vidite, ovdje se ne radi o profiterstvu ili voajerstvu nad mjestom tragedije i masovne smrti, nego iznimno efektnoj i uspjeloj počasti stradalima s autentične lokacije njihove pogibije, a bez da im je narušeno dostojanstvo.

Brazilski Lance također je velik u tugi i boli koja je zahvatila cijelu nogometom zaluđenu zemlju. Naslovnica ovog dnevnika slika je koja bez pozornijeg zagledanja izgleda kao scena padanja kapi vode s lista u tami prašume, uhvaćena u odlično produciranom dokumentarcu. Ali, kap je suza koja pada sa zelenog dresa Chapea, s crninom kao jedinom logičnom pozadinom i okolišem.

Portugalska A Bola, španski As i brazilski Globo, šok i nevjericu zbog tragedije, ali i dokaz da je nogomet više od sporta i koliko su navijači s njim povezani, ilustrirali su jednom od najpoznatijih scena kojom su svjetski mediji popratili komemoraciju poginulim nogometašima – malog, mršavog dječarca i navijača Chapea, koji je doslovno cijeli dan nakon nesreće proveo na tribinama brutalno osakaćenog kluba, odbijajući ne samo od tamo otići, nego i povjerovati da se njegovom klubu dogodila tragedija kakvu barem dijete ne smije doživjeti ni poimati.

Correrio Braziliense ilustracijom je napravio krasnu stripovsku posvetu onima koji su odletjeli na utakmicu koju nikad neće odigrati, ali će zauvijek svijetliti među zvijezdama.