Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svjetsko prvenstvo 2018: “Vatreni” slavili protiv Nigerije

hrvatska vatrni

Reprezentacija Hrvatske savladala je selekciju Nigerije rezultatom 2:0 na Areni Baltika u ruskom Kalinjingradu, u prvom kolu grupe “D”, trećeg dana Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska je bila bolja i imala veći posjed lopte od početka prvog poluvremena. Prvu konkretnu priliku bilježi Ivan Perišić u 14. minuti susreta, šutira silovito izvan kaznenog prostora, no lopta odlazi iznad gola nigerijskog golmana Francisa Uzohoa.

Dominacija izabranika Zlatka Dalića nastavljena je tokom prvog poluvremena, a “vatreni” su poveli u 33. minuti utakmice, kada je Mario Mandžukić, na ubacivanje s desne strane, odlično poentirao glavom. Lopta je dohvatila veznjaka Nigerije Oghenekara Eteba, zbog čega mu je pripisan autogol.

Još nekoliko konkretnih prilika za Hrvate do kraja prvog poluvremena. Ivan Rakitić je 39. minuti centrirao s lijeve strane, udarac glavom Andreja Kramarića, nije bio dovoljno precizan. Hrvatska ide na odmor s vodstvom od 1:0.

U drugom poluvremenu bez velikih promjena. Nigerija je povremeno prijetila golu Hrvatske, no golman Danijel Subašič je bio na visini zadatka. Prelomni momenat na utakmici desio se u 70. minuti, kada je sudija svirao penal za Hrvatsku, nakon što je nad Mandžukićem napravljen faul unutar kaznenog prostora. Sa bijele tačke šutirao je fudbaler Real Madrida Luka Modrić, golman Uzoho pada u kontra stranu, Hrvatska povećava vodstvo na 2:0.

Mateo Kovačić je u sudijskoj nadoknadi imao priliku da poveća vodstvo “varenih”, no odbranio je golman Nigerije. Konačan rezultat utakmice ostao je 2:0.

Hrvatska i Nigerija odigrale su posljednji susret trećeg dana Mundijala. Francuska je danas savladala Australiju sa 2:1, Argentina i Islandu su remizirali 1:1, a Danska je pobijedila Peru minimalnom razlikom od 1:0.

Ljubitelje fudbala sutra, četvrtog dana Mundijala, očekuju tri utakmice, u kojima će snage odmjeriti Costa Rica i Srbija, zatim aktuelni prvak svijeta Njemačka i Meksiko, te Brazil i Švicarska.