Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tinejdžer s umjetnom rukom debitovao kao profesionalni nogometaš

Cosmin Lambru

Do 100. minute ogled Petrolula iz Ploiestija i rumunskog drugoligaša Miovenija bio je samo jedan od uobičajenih kup susreta u kojima drugoligaš muči prvoligaša.

A onda je u igru ušao Cosmin Lambru. Mladi napadač, koji će 26. novembra napuniti 19 godina, utrčao je na teren, kao i uvijek, sa zavojem na lijevoj, vidljivo puno tanjoj ruci.

Ako ne na prvi, već na drugi pogled postane jasno da se radi o protezi. A njegova priča ide desetak godina unatrag.

– Imao sam osam godina kad je na mene naletio kamion. Hodao sam uz cestu sa skupinom prijatelja i u jednom trenutku vidio sam da kamion juri prema meni. Reagirao sam instinktivno, bacio sam se pod kamion i time si spasio život. Da nisam, sigurno bih poginuo – ispričao je Lambru, koji je nakon debija za prvu ekipu Petrolula postao svjetska priča.

Iako je uspio izbjeći smrt u nesreći, lijevu ruku nije uspio spasiti. Ostala je smrskana i morali su mu je amputirati. Osmogodišnji dječak dobio je protezu s kojom živi, evo, već deset godina. I živi vrlo kvalitetno, ne želeći ni za milimetar odstupiti od ostvaranje svog sna – da postane profesionalni nogometaš.

– Znam da sam nakon nesreće i dalje bio pri svijesti i da me užasno boljela ruka. Nasreću, prijatelji su me odmah odveli u bolnicu. Liječnici su mi kasnije rekli da bi mi, da su me doveli samo malo kasnije, morali amputirati cijelu ruku – kaže Cosmin.

https://youtu.be/69dUmORxT1U

Ovako su mu amputirali podlakticu, a tako je ipak bitno lakše sanjati nogometnu karijeru.

– Kad sam tek počeo trenirati nogomet, prvi cilj je bio naučiti kako ne padati na umjetnu ruku. Nije bilo lako, dugo sam se mučio s tim, ali ne žalim se. Nikad nisam i nikad neću – kaže hrabri Cosmin.

Rastužilo ga je jedino što je u njegovu debiju Mioveni izbacio iz kupa njegov Petrolul nakon izvođenja penala. Lambrua nije bilo među izvođačima, trener Octavian Grigore odlučio ga je poštedjeti još i tog, dodatnog stresa.

Dovoljno mu je bilo što je promašio jednu jako dobru priliku malo nakon što je ušao u igru… U svakom slučaju, Cosmin je toga dana bio junak. I ne samo toga dana…