Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Top 5: Brazilci koji dolaze (FOTO)

brazilci_talenti

Corinthians je u osigurao sedmu titulu prvaka Brazila, tri utakmice prije kraja sezone.

Ekipa koju s klupe vodi Fabio Carille rutinski je sačuvala prednost stečenu u prvoj polovini sezone, i niko od konkurenata nije iha uspio zaustaviti.

Uprkos nedostatku uzbudljive borbe za naslov, brazilski fudbal je i ove sezone izbacio nekoliko mladih igrača. Nema sumnje da ćemo neke od njih gledati (neki su već stigli nakon prvo djela sezone) u redovima evropskih nogometnih klubova.

Ko su ti mladi igrači koji su zablistali u braziskoj nogometnoj eliti u sezoni koja se polako bliži kraju.

Evo pet najboljih iz ovogodišnjeg šampionata Brasileiro po izboru Tom Robinson, novinara i kolumniste portala outsideoftheboot.com

5. Richarlison // 20 // Fluminense

Richarlison je bistao u prvoj polovici sezone, i ostavio značajan trag prije nego je napustio Fluminense. Jedna od rijetkih svijetlih tačaka u razočaravajućem nastupu reprezentacije Brazila U20 na Sudamericani, zabio je pet golova u prvom dijelu sezone u 14 odigranih utakmica, prije nego što je preselio u Watford.

A, da se zaista radi o sjajnom mladom igraču pokazao je već i možda i najjačoj ligi na planeti, gdje je već zabio pet golova u 14 odigranih utakmica.

Ofanzivac kojeg ćemo vrlo vjerovatno uskoro gledati u nekom većem klubu.

4. Matheus Fernandes / 19 / Botafogo

Mladi defanzivni veznjak Matheus Fernandes imao je sjajnu debitantsku sezonu za Botafogo, s kojim je stigao i do iznenađujućeg plasmana u četvrtfinale Copa Libertadores.

Možda nisu bili najatraktivnija ekipa, ali krasili su ih čvrstina i efikasnost, a Fernandes se sjajno uklopio u sredinu terena gdje je postao jedna od najuticajnijih figura. Iako je Fluminenseov Wendel pokupio više pohvala, Fernandes je generalno bio pouzdaniji igrač.

Pokretan veznjak sa sjajnim osjećajem za klizeći start, plus brzina i ofanzivne sposobnosti, učinili su da Fernandesa često porede sa sunarodnjakom Fernandinhom koji nastupa za Manchester City.

Za usluge mladog Brazilca interes su već izrazili evropski velikani, među njima i Barcelona. Fernandes je rangiran među pet igrača sa najviše oduzetih lopti u brazilskom šampionatu(3.6 po utakmici), što je posebno impresivno ako se uzme u obzir podatak da je u cijeloj sezoni na najvišem nivou dobio samo dva žuta kartona. Ugledni portal FourFourTwo već ga je proglasio jednim od najtalentovanijih tinejdžera u svjetskom fudbalu, što svjedoči munjevitom napretku, ali od ovog mladića očekuje se još mnogo toga.

3. Lucas Verissimo / 22 / Santos

Nakon što su prošle sezone bili relativno napadačka ekipa, ove godine Santos se muči ispred protivničkog gola, postižući tek nešto više od jednog gola po utakmici. Na svu sreću, njihova odbrana jedna je od najjačih u ligi, primili su samo 31 gol, a mnogo toga ove godine zavisilo je od mladog defanzivca Lucasa Verissima.

Visoki štoper koji zna igrati sa loptom u nogama, odigrao je 33 utakmice i ostvario sjajno partnerstvo sa Davidom Brazom u srcu odbrane, a nijedan igrač u ligi nije imao više “očišćenih” situacija od ovog 22-godišnjaka.

Verissimo je i impresivan dodavač, završio je sezonu sa 88 posto uspješnih pasova, a njegove duge lopte bile su od ključne važnosti za kontranapade Santosa.

2. Guilherme Arana / 20 / Corinthians

Jedna od pozicija na kojoj Brazilci nikad nisu imali problema je pozicija beka, a Guilherme Arana se pokazao kao još jedna izvanredna opcija za budućnost.

Kao dio “najstrašnije” odbrane u ligi, Arana je odigrao 32 utakmice na poziciji lijevog beka za Corinthians koji je bez problema osvojio titulu, i pritom je postigao dva gola i imao četiri asistencije.

Ofanzivni bek sa pravim smislom za igru, sjajno igra sa loptom u nogama i samo je Arthur imao više kompletiranih pasova u sezoni. Fizička sprema mu je na zavidnom nivou, a posjeduje i odličan šut iz daljine, što je pokazao postigavši dva gola za U20 ekipu Brazila na prvenstvu Južne Amerike. Sevilla je navodno već obezbijedila njegove usluge i Guilherme Arana bi trebao preći u redove Andalužana već u januaru.

1. Arthur / 21 / Gremio

Otkriće sezone definitivno je dinamični veznjak Arthur koji je za godinu dana izrastao iz potpunog anonimusa do jednog od najvećih talenata brazilskog fudbala.

Njegova sjajna dodavanja, koja izvodi sa preko 93 posto preciznosti u prosjeku, bila su jedno od najjačih oružja u visokom tempu igre Gremia, koji je stilom igre sa dominantnim posjedom lopte osvojio Copa Libertadores.

Arthurove izvedbe donijele su mu poziv u nacionalni tim Brazila, a spominje se čak i u kombinacijama za jedno od preostalih mjesta na Titeovoj listi za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Ono što čini Arthura sjajnim talentom je njegova sposobnost da pod velikim pritiskom primi loptu, oslobodi se protivničkog igrača i onda napravi sjajan prodor ili pošalje odličnu loptu svojim saigračima.

Takvi potezi doveli su do toga da ga upoređuju sa španskim veznjacima poput Andresa Inieste ili Thiaga Alcantare.

Najbolji klubovi u Španiji i Engleskoj pokazali su interes za njega, a činjenica da je sa Gremiom produžio ugovor do 2021. godine sa otkupnom klauzulom od 50 miliona eura znači da će zainteresirani morati platiti veliku sumu novca kako bi ga doveli u svoje redove.