Tottenham okončao pobjednički niz Chelseaja

tottenham

Fudbaleri Tottenhama savladali su Chelsea 2:0 i okončali seriju “Plavaca” od 13 pobeda u nizu u Premijer ligi.

Tako ostaje nedostižan rekord njihovog gradskog rivala iz legendarni 2002. godine kada su “tobdžije” ostvarile 14 trijumfa između februara i augusta (tokom dvije sezone).

Junak velike pobjede Spursa bio je vezista Dele Ali, dvostruki strijelac na White Hart Laneu u 20. kolu šampionata.

Ovom pobjedom, petom u nizu, Tottenham je stigao do diobe treće pozicije na tabeli sa Manchester Cityjem sa po 42 boda, te vratio neizvjesnost u borbi za titulu.

Chelsea je i dalje lider Premier lige, ali 18 kola prije kraja ima samo pet bodova više od najbližeg pratioca Liverpoola, koji 15. januara gostuje najvećem rivalu Manchester Unitedu, dok Chelsea idu u goste aktuelnom šampionu Leicesteru, koji se sada bori za opstanak.

U vrlo tvrdom meču na “Laneu” Mauricio Pochetino je dobio taktičku bitku protiv Antonija Contea, čiji je tim samo dva puta konkretno zaprijetio tokom 90 minuta, preko Edena Hazarda u petom minutu, te Diega Coste u 47, a oba puta lopta je otišla pored gola.

S druge strane, Tottenham je prvi put ispred gola bio posle udarca Christiana Eriksena u 24. minutu, ali je i on bio neprezican. Međutim, u nadoknadi prvog poluvremena Danac je poslao sjajan centaršut u peterac, gdje je odlično skočio Ali i glavom loptu poslao u desne rašlje.

Meč je riješen u desetom minutu nastavka, opet je Eriksen poslao centaršut u kazneni prostor, a Ali pobjegao i ovaj put štoperima Chelseaja te iz neposredne blizine opet glavom savladao Thibaut Courtois.

Tottenham u sljedećem kolu čeka WBA, ali će u međuvremenu premijerligaši igrati utakmice FA i Liga kupa.