Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Trener Crotonea ispunio obećenje dato navijačima

FC Crotone v SSC Napoli – Serie A

Jedna od najljepših priča u novijoj istoriji italijanskog nogometa dobila je spektakularni završetak. Mali klub Crotone, koji je prošle sezone ušao u Serie A, čudesnim se bijegom sa dna u zadnjih devet kola spasio se od ispadanja iz elitnog ranga italijanskog nogometa.

“Ako ostanemo u ligi, vozit ću bicikl od Crotonea do mog Torina”, rekao je trener Davide Nicola (44) nakon pobjede protiv Chieva 2. aprila.

Crotoneu je to bila tek četvrta pobjeda u sezoni i prva nakon niza od sedam poraza i jednog remija. Do tog kola imali su samo 14 bodova iz 29 kola i činilo se da ih niko i ništa ne može spasiti povratka u Seriju B. No, uporni Nicola i njegova ekipa su do kraja sezone izgubili samo od Juventusa, dobili još šest utakmica i u ludom zadnjem kolu spasili se od ispadanja. Trebala im je pobjeda protiv odličnog Lazija, ali i kiks Empolija protiv otpisanog Palerma, što se upravo i dogodilo.

“Bilo je ovo nevjerovatno putovanje, prava bajka”, govorio je tad Nicola i onda sam krenuo po fantastičan podvig.

Harizmatični trener održao je obećanje. U nedjelju je, nakon devet dana pedaliranja, prevalio 1.300 kilometara i stigao iz Crotonea u Torino. Uz njega je bilo nekoliko prijatelja i saradnika, a po dolasku ga je dočekalo nekoliko stotina navijača.

No, osim obećanja koje nije mogao prekršiti, Nicolina avantura imala je, nažalost, puno tužniju pozadrinu. Crotoneov trener želio je na ovaj način skrenuti pažnju na sigurnost na cestama i bolje uslove za bicikliste budući da mu je 2014. godine poginuo 14-godišnji sin nakon što ga je, dok se također vozio biciklom, udario autobus.

“Ovo je za mog sina. Ne želim da nijedan roditelj doživi ono što sam ja doživio. Drago mi je da sam uspio odraditi ovaj put i nadam se da će se nešto popraviti po pitanju sigurnosti na italijanskim cestama”, rekao je Nicola.