Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

skandal u francuskoj

Trener PSG-a tražio da mu ne dovode crnce i muslimane

psg Christophe Galtier1
Christophe Galtier / FOTO: psg.fr

Ukoliko se optužbe ispostave tačnim, to bi moglo značiti i kraj ozbiljne karijere za njega

Trener PSG-a Christophe Galtier suočen je s ozbiljnim optužbama za rasizam iz perioda dok je trenirao Nicu, a pariški klub je otvorio i internu istragu.

Poznati novinar Romain Molina objavio je e-mail u kojem je bivši sportski direktor Nice Julien Fournier optužio Galtiera da je od njega zahtijevao da za Nicu ne igraju crnci ili muslimani.

“Galtier je potvrdio meni u kancelariji šta mi je sin (i agent) rekao. Objasnio mi je da moram voditi računa o strukturi grada. Kao i da u timu ne može biti toliko tamnoputih igrača i muslimana. Nije govorio u sportskim terminima, već samo u odnosu na religiju i boju kože”, kazao je Fournier za RmcSport.

PSG je odlučio da otvori internu istragu, samo tri dana prije ključnog meča protiv Lensa, koji je drugi na tabeli sa samo šest bodova manje od Parižana.

U izjavi svog advokata, Christophe Galtier odlučno je negirao da je davao diskriminatorne primjedbe dok je bio trener Nice. Ukoliko se optužbe ispostave tačnim, to bi moglo značiti i kraj ozbiljne karijere za njega.