Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

statistika

Treneri iz Španije i Italije najuspješniji u UEFA-inoj Evropskoj ligi

Juventus_1985-86,_Trapattoni_e_Cabrini

Španski i italijanski treneri su po deset puta osvajali ova takmičenja, holandski treneri šest puta, Nijemci pet, Britanci četiri, Portugalci tri te treneri iz Argentine i Švedske po dva puta

Najuspješniji treneri u okviru Kupa UEFA i Evropske lige bili su Španci i Italijani koji su najviše puta bili prvaci sa svojim klubovima u ovim evropskim takmičenjima, javlja Anadolu Agency (AA).

Kup UEFA je bivše UEFA-ino takmičenje pokrenuto 1955. godine. Od sezone 2009./10., Kup UEFA (zajedno s kupom Intertoto) mijenja se u novo takmičenje, UEFA-inu Evropsku ligu, koja je osnovana da bi se povratilo zanimanje za ovo takmičenje.

Španski i italijanski treneri su po deset puta osvajali ova takmičenja, holandski treneri šest puta, Nijemci pet, Britanci četiri, Portugalci tri te treneri iz Argentine i Švedske po dva puta.

Na listi trenera koji su samo jednom osjavali ova takmičenja našli su se stručnjaci iz Turske, Škotske, Belgije, Francuske, Rusije i Rumunije.

Treneri koji su najviše puta podizali pehar ovih evropskih takmičenja su Italijan Giovanni Trapattoni i Španac Unai Emery.

Emery je na listi najboljih stigao Trapattonija osvajanjem Evropske lige sa Sevillom 2016. godine, treći put zaredom. Trapattoni je ova takmičenja osvajao s Juventusom 1977. i 1993. godine te s Interom 1991.

Trojica španskih trenera uspjela su po dva puta podići trofej u ovim takmičenjima. Luis Molowny je 1985. i 1986. godine osvojio takmičenja s Real Madridom, Juande Ramos sa Sevillom 2006. i 2007. te Rafael Benitez s Valencijom 2004. i Chelseajem 2013. godine.

Jedini trener izvan Evrope koji je dosad uspio osvojiti ovo takmičenje je Argentinac Diego Simeone, strateg Atletico Madrida. Ovaj stručnjak je 2012. i 2018. godine osvojio Evropsku ligu sa španskim klubom.

Prošle godine italijanski trener Maurizio Sarri je s Chelseajem osvojio Evropsku ligu nakon što su u finalu pobijedili Arsenal 4:1.