Fudbal

bh telecom premijer liga

Treneri klubova iz Hercegovine jasni: Nastaviti sezonu, paziti na zdravlje igrača

03/04/2020

Dilemu da li treba završiti započeto nema ni Feđa Dudić. Trener “rođenih” poteškoće sa eventualnim vraćanjem ekipe u formu vidi kao dodatni izazov

Tri trenera premijerligaških klubova iz Hercegovine jednoglasna su da sezonu u BH Telecom Premijer ligi BiH treba nastaviti i završiti kada se za to steknu uslovi.

Toni Karačić, strateg Širokog Brijega, Mladen Žižović iz Zrinjskog, te Feđa Duduć, šef struke Veleža, u izjavama za Nezavisne novine ističu da prinudna pauza u prvenstvu izazvana pandemijom korona virusa ne smije biti opravdanje da se takmičenje definitivno prekine, odnosno konačan plasman odredi na osnovu trenutnog stanja.

“Ne znam koje drugo rješenje bi bilo ispravno osim da se prvenstvo nastavi i konačan plasman odluči na terenu. Sve i kada bismo nekome sada dali medalju na osnovu trenutnog plasmana, ona ne bi imala pravi sjaj. Situacija je neuobičajna i za nastavak nam trebaju minimalno četiri tjedna priprema, ali sve je to moguće odraditi ako se steknu uslovi. Sve manje od četiri tjedna izazvalo bi rizik za povrede igrača“, kazao je Toni Karačić, trener Širokog Brijega.

Dilemu da li treba završiti započeto nema ni Feđa Dudić. Trener “rođenih” poteškoće sa eventualnim vraćanjem ekipe u formu vidi kao dodatni izazov.

“Ovo je je specifična situacija koja će mnoge trenere i ekipe staviti u novi izazov, ali i to je na neki način dobro. Ne treba kukati, nego se prilagoditi. Uostalom, svi smo u istoj situaciji, a kada počnemo trenirati, bit će zanimljivo vidjeti kako će se ko snaći. Igrači su željni utakmica i jedva čekaju da se situacija smiri. U pripremama za eventualni nastavak trebaće nam naravno nekih improvizacija, ali ne mislim da je nemoguće nadoknaditi propušteno i vratiti se u normalan ritam“, kazao Dudić.

Žižović smatra da je pauza već sada nanijela veliku štetu, koju će biti teško ispraviti:

“Za nastavak sam takmičenja, ali moraju se stvoriti uslovi za rad i moramo paziti na zdravlje igrača. Velika šteta je već načinjena i pitanje je koliko možemo iskontrolisati situaciju u nastavku. Ako se i nastavi sezona, pitanje je kako dovesti formu na optimalni nivo.”

UEFA je u srijedu dala preporuke da se sezone privedu kraju kada se stvore uslovi. U ovom trenutku ideja je da se takmičenje okonča utakmicama u julu i avgustu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.