Fudbal

UEFA

Trenutno ne postoje planovi za promjene u organizaciji EURO 2020

14/11/2020

Britanski mediji ovih dana objavili su da je Evropska fudbalska federacija u pregovorima sa Fudbalskim savezom Engleske, kako bi se EURO 2020 održao u Velikoj Britaniji

Britanski mediji ovih dana su objavili da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) u pregovorima sa Fudbalskim savezom Engleske (FA), kako bi se EURO 2020 održao u Velikoj Britaniji. No, iz UEFA-e su takve navode demantovali i potvrdili da planiraju održati Evropsko prvenstvo u sadašnjem formatu, a to znači u gradovima širom kontinenta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz UEFA-e su za “Sky Sports“ kazali da namjeravaju održati EURO 2020 u formatu i na stadionima potvrđenim ranije ove godine, a da usko surađuju sa svim gradovima domaćinima na pripremama za turnir.

“S obzirom na neizvjesnosti oko COVID- 19, nad kojima ni UEFA ni lokalna organizaciona tijela nemaju kontrolu, trenutno je prerano govoriti hoće li te utakmice u junu i julu imati ograničenja za navijače. UEFA-ini napori trenutno su usmjereni na planiranje turnira na svih 12 stadiona uz prisustvo navijača. Odluke koje su u suprotnosti s tim planom mogle bi se donijeti ukoliko bude potrebno, ali trenutno ne postoje planovi za promjenu gradova domaćina“, istakli su iz UEFA-e.

Prema ranijim medijskim tvrdnjama utakmice EURO 2020, koji je pomjeren za naredno ljeto zbog pandemije COVID-19, igrale bi se u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, jer bi tako bio smanjen rizik tokom putovanja i bilo bi lakše organizovati takozvane “balone“ za reprezentacije. Međutim, UEFA je u stalnom kontaktu sa svim zemljama domaćinima turnira, ali je i dalje apsolutno predana multinacionalnom događaju, ukoliko to dozvole okolnosti vezane za pandemiju.

Prema sadašnjem formatu Evropsko prvenstvo održaće se od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Domaćini će biti: London, Minhen, Rim, Baku, Saint Petersburg, Budimpešta, Bukurešt, Amsterdam, Bilbao, Glasgow, Dublin i Kopenhagen.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.