Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Turska savladala Hrvatsku u Osijeku, Albanija sigurno gazi ka Evropskom prvenstvu

Osijek: Susret Hrvatske i Turske u kvalifikacijama za EURO 2024.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Albanija je na domaćem terenu slavila s 3:0 protiv Češke i tako nastavilo sigurno koračati ka plasmanu na EURO

Fudbalska reprezentacija Turske slavila je u Osijeku, na ispunjenoj Opus Areni, protiv domaće selekcije Hrvatske rezultatom 1:0, u okviru takmičenja u Grupi D kvalifikacija za EURO 2024.

Selekciju Turske prvi put je s klupe predvodio italijanski stručnjak Vincenzo Montella, koji je, kao i njegov hrvatski kolega Zlatko Dalić, uoči ove utakmice imao niz problema sa sastavom uslijed povreda i suspenzija igrača.

Gosti su bolje otvorili susret, a već u drugoj minuti je nakon udarca Kerema Akturkoglua s vrha kaznenog prostora, Dominik Livaković sačuvao mrežu Hrvatske.

U 9. minuti je nakon pasa Barisa Alpera Yilmaza, Livakovića još jednom na muke stavio Akturkoglu. Isti igrač se našao pred Livakovićem i u 13. minuti, ali je hrvatski čuvar mreže bio uspješniji.

Selekciju Turske je u vodstvo doveo Baris Alper Yilmaz, savladavši Livakovića u 30. minuti susreta, što je i bio rezultat prvog poluvremena.

Na inicijativu Hrvatske početkom drugog dijela turska selekcija odgovorila je s nekoliko kontranapada, a izglednu priliku u 54. minuti propustio je Baris Alper Yilmaz, čiji je snažan udarac iz kaznenog prostora završio iznad gola Livakovića.

U 80. minuti izglednu priliku za Hrvatsku propustio je Dion Drena Beljo. Jedanaesterac za Hrvatsku dosuđen u 90. minuti, poništen je intervencijom VAR-a.

Uoči večerašnje utakmice selekcije Turske i Hrvatske su dijelile prvu poziciju sa po deset osvojenih bodova, s tim da izabranici Zlatka Dalića imaju utakmicu manje. Turska je večerašnjom pobjedom preuzela prvu poziciju u Grupi D s 13 bodova.

Španija slavila protiv Škotske, Kosovo pobijedilo Andoru

Osam utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024., koje se održava u Njemačkoj, odigrano je večeras širom Starog kontinenta.

U Grupi A Kipar je na domaćem terenu poražen od selekcije Norveške rezultatom 0:4, dok je u drugom susretu u istoj grupi Španija na domaćem terenu bila bolja od selekcije Škotske. Rezultat je glasio 2:0.

U Grupi D Latvija je ostvarila pobjedu protiv gostiju iz Armenije, a domaćini su slavili rezultatom 2:0. U istoj grupi, reprezentacija Hrvatske je poražena na domaćem terenu od selekcije Turske. Gosti su došli do prvog mjesta u grupi minimalnom pobjedom 1:0.

Odigrane su i dvije utakmice u Grupi E, gdje je Albanija na domaćem terenu slavila s 3:0 protiv Češke i tako nastavilo sigurno koračati ka plasmanu na EURO. U dugom susretu Farska Ostrva poražena su od gostujuće selekcije Poljske i to rezultatom 0:2.

U Grupi I Andora je poražena na domaćem terenu od reprezentacije Kosova rezultatom 0:3, dok su Bjelorusija i Rumunija podijelile bodove nakon što je utakmica okončana bez golova.

Večeras je trebala biti odigrana i utakmica između Izraela i Švicarske, u istoj grupi, no ova utakmica je otkazana zbog oružanih sukoba u Izraelu.

U petak je na rasporedu još sedam utakmica kvalifikacija za EURO 2024.