O smrti nogometne legende

Tužitelji traže da se istraži Maradonino medicinsko osoblje

maradona murali anadolija (1)

Neurohirurg i porodični doktor Leopoldo Luque i psihijatrica Agustina Cosachov pod istragom su zbog njegove smrti kao glavni odgovorni za zdravlje bivše nogometne zvijezde

Tužioci koji istražuju smrt argentinske nogometne legende Diega Maradone zatražili su da medicinsko osoblje koje ga je liječilo bude istraženo pod optužbama za ubistvo iz nehata.

U zahtjevu podnešenom u srijedu, saopćili su da su “greške” i loše upravljanje situacijom osmero medicinskih profesionalaca zaduženih za Maradonu stavile legendarnog nogometaša u “bespomoćnu situaciju” i “prepustili su ga sudbini”, navodi se u podnesku sudu koji je navela državna novinska agencija Telam.

Maradona je preminuo u 50. godini života u 2020. dok se oporavljao od operacije na mozgu kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka i nakon višedecenijske borbe protiv ovisnosti o kokainu i alkoholu.

Neurohirurg i porodični doktor Leopoldo Luque i psihijatrica Agustina Cosachov pod istragom su zbog njegove smrti kao glavni odgovorni za zdravlje bivše nogometne zvijezde.

Šestero ostalih među kojima su psiholog Carlos Diaz i medicinska koordinatorica Nancy Forlini, također su optuženi.

Tužioci ih optužuju za “ubistvo iz nehata s dolus eventualis,” krivični prekršaj koji može izazvati smrt osobe koju liječe.

Oni se mogu suočiti s kaznama od osam do 25 godina zatvora ukoliko budi osuđeni.

Sudeći po tužiocima, optuženi su bili “protagonisti neuobičajene, potpuno nedovoljne i nemarne hospitalizacije u kući” i navodno su počinili “niz improvizacija, lošeg upravljanja situacijom i grešaka”.

Odbrana mora sada predstaviti svoju argumentaciju i može zatražiti da se postupak odbaci.

Maradona se u širokoj javnosti smatra jednim od najvećih nogometaša u istoriji i predvodio je Argentinu do pobjede na Svetskom nogometnom prvenstvu u 1986., prenosi AFP.