Fudbal

kamp nou

U Barci se dobro “zagužvalo” uoči El Clasica, Pique i Messi na suprotnim stranama

20/10/2020

Pique je jedan od malobrojnih preostalih "starosjedilaca" u svlačionici Barcelone, igrač čija se riječ sluša, koji ima uticaj na ostale igrače i ugled među navijačima

Nakon šokantnog poraza od Getafea i činjenice da je Lionel Messi postigao samo jedan gol u četiri utakmice, i taj jedan iz jedanaesterca, a uz to nije upisao nijednu asistenciju, na Camp Nouu zaoštrilo se i oko plaća.

Uprava Barcelone na čelu s “omraženim” Josepom Mariom Bartomeuom opet je zatražila smanjenje plaća. Prijedlog je da se zvijezde Barcelone odreknu 30 posto od plaća do nekih boljih vremena.

Prve informacije govorile su da je velika većina igrači na čelu s Messijem odbacila zahtjev, nisu željeli ni doći na zakazani sastanak, no čini se da je u međuvremenu ipak došlo do novih problema. Među igračim koji su odbili bilo kakvu priču o smanjenju plaće je i naš Miralem Pjanić.

Realu naklonjeni “As” piše da je Gerard Pique promijenio mišljenje i priključio se Ter Stegenu, De Jongu i Lengletu, koji su jedini pristali na rezanje plaća zbog pada prihoda uzrokovanih koronakrizom.

Pique je jedan od malobrojnih preostalih “starosjedilaca” u svlačionici Barcelone, igrač čija se riječ sluša, koji ima uticaj na ostale igrače i ugled među navijačima. Uostalom, jedan je od četiri kapitena ekipe. Stoga je njegova odluka da se odvoji od glavnine koju prevodi Messi vrlo značajna za cjelokupnu atmosferu u svlačionici i cijelom klubu.

Josep Maria Bartomeu

Poznata je stvar da je Messi u jako zategnutim odnosima s predsjednikom Bartomeuom, i to najblaže rečeno. Njih dvojica uopće ne komuniciraju i uglavnom se šamaraju preko medija. Moglo se pretpostaviti da Messi neće prihvatiti šta god da Bartomeu predloži. Argentinac se vjerovatno nada da Bartomeu neće još dugo izdržati u predsjedničkoj fotelji. Referendum o smjeni predsjednika uskoro dolazi na dnevni red. Uprava Barcelone predložila je 1. ili 2. novembar.

Prije toga na redu je početak Lige prvaka, Barcelona večeras dočekuje Ferencvaros, a potom je za vikend na rasporedu El Clasico. Barca ga dočekuje u tmurnom raspoloženju. Sreća je za Katalonce što ni u Realu ne vlada idealna atmosfera nakon domaćeg poraza od Cadiza.

Pique okrenuo leđa Messiju

Za razliku od Pique, preostala trojica kapitena Messi, Busquets i Jordi Alba zasad ni ne pomišljaju prihvatiti prijedlog uprave. Barem su takve informacije.

Kako bi senzibilirali svlačionicu, ali još više stavili javnost i navijače na svoju stranu, čelnici Barcelone pustili su priču da bi igrači rezanjem plaća spasili brojna radna mjesta u kluba.

No, čini se da solidarnost nije proradila.

Kako god, jasno je da se podjele u svlačionice odražavaju i na igre na travnjaku. Rezultati to jasno govore, možda najviše Messijev učinak. Iako je većina navijača na Messijevoj strani, Argentinac više nije nedodirljiv. Sve je više onih koji propitkuju njegov doprinos. Jasno je da Bartomeuov tabor ne sjedni skrštenih ruku. U tom svjetlu može se protumačiti i jedna simptomatična izjava trenera Ronalda Koemana.

Koeman prozvao najveću zvijezdu

„Messijeve igre mogle bi biti bolje“, usudio se izreći Koeman, koji je napustio klupu nizozemske reprezentacije i pristao preuzeti klupu Barcelone na Bartomeuov poziv, iako je situacija više nego delikatna i lako bi se moglo dogoditi da bude smijenjen nakon što se izabere novi predsjednik, jer teško je povjerovati da će Bartomeu odbraniti stolicu na izborima, čak i ako preživi predstojeći referendum.

Brojke su neumoljive: Messi je u posljednjih 17 utakmica u kojima je nastupio postigao osam golova, od toga četiri iz penala i slobodnih udaraca. Za njegove standarde to je ispodprosječan učinak.

Ne čudi što je Barcelona u tih 17 utakmica upisala čak tri poraza i četiri remija. Neki su mišljenja da Messi svjesno bojkotuje, drugi objašnjavaju da je samo bezvoljan jer je razočaran ponašanjem uprave i predsjednika. Šta god bila istina, činjenica je da Messi u posljednje vrijeme nije onaj stari. Ne ide mu u prilog ni biologija, na leđima ima 33 godine. Nisu pozne, ali jesu ozbiljne godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.