Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Coca-cola

U BiH stigao trofej Svjetskog prvenstva, predstavio ga je legendarni nogometaš

Gilberto Silva

FIFA World Cup Trophy će biti izložen u sarajevskoj Vijećnici 17. i 18. maja, a na platou preko puta Vijećnice će biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili

Peta ikad organizirana svjetska turneja originalnog FIFA-inog trofeja, koja će obići 51 državu, kako bi inspirirali i podijelili magiju sa navijačima i navijačicama širom svijeta, po drugi put uključuje dolazak Trofeja u Sarajevo.

FIFA World Cup Trophy će biti izložen u sarajevskoj Vijećnici 17. i 18. maja, a na platou preko puta Vijećnice će biti dostupan Coca-Cola Corner, sa brojnim aktivacijskim programima koje su FIFA i Coca-Cola pripremili.

“Za Coca-Colu, zapravo, stvarna magija svjetske turneje FIFA World Cup™ je u povezanosti s drugima, predanost igri i vjerovanju u svoj tim. Ovo je jedinstvena prilika za bh. građane – da vide i fotografiraju najpoznatiji i najprestižniji sportski simbol – originalni trofej FIFA svjetskog prvenstva”, kazao je Mark Docherty, generalni direktor Coca-Cole Adria.

Trofej stiže u pratnji – Gilberta Silve i Faruka Hadžibegića, ambasadora FIFA World Cup Trophy Tour by Coca-Cola.

“Velika je čast doći po prvi put u Sarajevo i biti dio ove sjajne priče sa Coca-Colom u kojoj mladima ljudima dajemo priliku za inspiraciju uživo sa najznačanijim fudbalskim trofejem na svijetu”, kazao je Gilberto Silva, bivši legendarni brazilski nogometaš.

“Velika mi je čast biti ambasador na ovako značajnom događaju kao što je to FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola. Zadovoljstvo mi je govoriti u ime svih onih kojima je nogomet najvažnija sporedna stvar, ali i za sve ljubitelje sporta”, rekao je Faruk Hadžibegić, bivši selektor bh. reprezentacije.

Kako da se približite trofeju?

The FIFA World Cup™ Trophy Tour by Coca-Cola je izuzetna prilika za ljude da uđu u djelić fudbalske istorije i podijele među sobom svoju strast prema sportu, a taj neko možete biti vi.

Da biste „osvojili“ priliku da se približite Trofeju i slikate s njim, potrebno je da učestvujete u aktivnostima koje su FIFA i Coca-Cola spremile za vas u Coca-Cola Corneru, na platou prekoputa Vijećnice.

„Velika mi je čast u ulozi gradonačelnice poželjeti vam dobrodošlicu u olimpijsko Sarajevo. FIFA World Cup trofej je “na putu oko svijeta”, u okviru ove jedinstvene turneje, stigao u bh. prijestolnicu. Sarajevo kao grad sporta i mladosti, sve Sarajke i Sarajlije u čije vam se ime danas i obraćam, ponosni su domaćini ovog eminentnog događaja. Pozivam sve svoje sugrađane i strastvene navijače da iskuse ovaj povijesni trenutak, vide i fotografiraju autentični fudbalski simbol i budu dijelom prave sportske čarolije! Sigurna sam da će ovaj trofej jednog dana biti upravo u rukama bh. Zmajeva, rekla je gradonačelnica Benjamina Karić.

O FIFA World Cup trofeju

Originalni FIFA trofej se dodjeljuje pobjednicima Svjetskog prvenstva, ali ostaje u FIFA-inom vlasništvu.

Reprezentacija koja je osvojila trofej, kao pobjednica Svjetskog prvenstva, privremeno zadržava autentični trofej, a zatim joj se trajno dodjeljuje pozlaćena replika, dakle ne od pravog zlata, sa ugraviranom godinom, zemljom domaćinom i pobjednikom događaja.

Originalni trofej je napravljen od čistog zlata i težak je 6.142 kg, a napravljen je kao kompozicija dviju ljudskih figura koje drže globus iznad sebe.

Trenutni dizajn Originalnog trofeja datira iz 1974. godine. Kao jedan od najpriznatijih svjetskih sportskih simbola i neprocjenjiva ikona, Originalni FIFA-in trofej može dodirnuti i držati u rukama samo vrlo odabrana grupa ljudi koja uključuje bivše pobjednike svjetskih prvenstava i šefove država.

Ovogodišnja misija putovanja FIFA-inog trofeja je stvaranje klimatski pozitivnih iskustava kroz praktikovanje najboljih praksi održivosti. Pored Vijećnice i u Coca-Cola Corneru će tokom oba dana biti postavljeni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpada, kako bi se nastavila praksa edukacije građana i podizanja svijesti o potrebi odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, sa posebnim fokusom na plastičnu ambalažu.