Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U nedjelju 109. vječiti sarajevski derbi: Janjoš i Petrović najavili ofanzivu

derbi-najava3

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara u nedjelju sa početkom u 15 sati na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase odigraće 109. po redu prvenstveni vječiti derbi. Oba trenera, i Mehmed Janjoš i Slavko Petrović, najavili su ofanzivnu utakmicu u kojoj će oba rivala ići na pobjedu.

Ovoga puta sarajevski rivali će se sastati u 12. kolu Premijer lige BiH, a u utakmicu ulaze bodovno poravnati, s tim što je Sarajevo na petom mjestu zahvaljujući nešto boljoj gol razlici, dok je Željezničar na šestoj poziciji.

Janjoš kojem je ovo treći mandat na klupi Sarajeva imao je do sada u nekoliko navrata priliku da kao trener vodi tim u vječitom derbiju.

derbi-najava

“Mislim da smo svi mi koji učestvujemo u derbiju zaista privilegovani ljudi, jer je derbi Sarajeva i Željezničara nešto posebno i tako mu prilazimo. Ne mislim da sam u prednosti zbog toga što sam ranije imao priliku i igrati derbi i voditi ekipu u njemu, za razliku od mog kolege Petrovića. To je posebna utakmica na kojoj odlučuje jedan detalj, trenutna forma ili želja igrača. I Željezničar i Sarajevo su napravili dobru rezultatsku seriju. Stoga očekujem dobru utakmicu i navijanje, te da pokažemo svima da je Sarajevo grad sporta i da može dati sjajan derbi koji će se pamtiti po potezima igrača”, kazao je Janjoš i dodao:

“Oba tima će, uvjeren sam, u ovoj utakmici ići na pobjedu. Poznavajući kako Željo igra u posljednje vrijeme, isto tako ćemo i mi učiniti sve da dođemo do tri boda i nećemo kalkulisati. Najviše bih volio kada bi na kraju naši navijači otišli zadovoljniji sa stadiona.”

Petrović, za kojeg će ovo biti prvi sarajevski derbi, istakao je da se, prije svega, nada kvalitetnoj utakmici i dobrom ambijentu na tribinama, te da osvoji tri boda.

“Čeka nas najveći derbi u državi i volio bih da bude fer i korektan, te uspješan za mene. Imamo problem sa Urošem Radinovićem, koji ne trenira već tri dana i pred derbi ćemo donijeti odluku hoće li on igrati. Dobro smo iskoristili prvenstvenu pauzu. Pokušali smo ekipu podići fizički, radili smo jako kvalitetno i odigrali jednu kontrolnu utakmicu. Malo smo se uigrali u Međugorju, a zatim u Sarajevu nastavili sa intenzivnijim treninzima. Sada nastojimo da ekipi unesemo malo svježine, pa smo igračima dali slobodan dan. Do derbija ćemo obaviti još dva lakša treninga. Mislim da ne može biti iznenađenja u nedelju, vjerovatno se zna i prvih 11 sa obje strane. Odlučiće sigurno dnevna forma ili veća želja kod jedne od ekipa. Svi derbiji u cijelom svijetu su neizvjesni, tako da će i ovaj biti. Meni bi bilo drago da prikažemo dobar fudbal, kako bi i gledaoci uživali. Očekujem dosta publike, jer smo i Sarajevo i mi u dobrom nizu i postoje idealni uslovi za dobru utakmicu. Vjerujem da neće niko kalkulisati, jer bi tri boda ekipama mnogo značila jer bi se priključili vrhu tabele. Stoga očekujem otvorenu utakmicu”, zaključio je Petrović.

derbi-najava1

Kapiteni Haris Duljević i Aleksandar Kosorić naglasili su da derbi dočekuju u dobroj atmosferi, te da se nadaju dobroj utakmici u kojoj će njihovi timovi slaviti. Iskoristili su priliku i zajedno uputili poruku navijačima da fer i korektnim navijanjem na tribinama doprinesu tome da vječiti derbi bude istinski sportski praznik grada Sarajeva i cijele BiH.

Nakon dosadašnjih 108 prvenstvenih duela Željezničar je u blagoj prednosti. ”Plavi” su ostvarili 32 pobjede, dok “bordo” tim ima jednu manje, neriješeno je završilo 45 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 124:122.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 108 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH. To dovodi do brojke od 124 vječita derbija, a skor je opet na strani Željezničara koji ima 37 pobjeda, jednu više od Sarajeva. Bez pobjednika okončano je 49 utakmica.

Uoči 109. derbija ekipa Sarajeva, prema specijalizovanom portalu za transfere fudbalera, vrijedi tri miliona eura više od Željezničara. Ukupna vrijednost igrača Sarajeva prema Transfermarktu iznosi 11,05 milion eura, a Željezničara 8,18 miliona.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.