Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bačka topola

U Srbiji je sinoć odigrana najluđa utakmica u historiji evropskih takmičenja (VIDEO)

backa-fcsb

Steaui je koronom zaraženo devet igrača i osam trenera. Zato je u Srbiju došla sa samo 14 nogometaša

Bačka Topola, klub iz istoimenog gradića u Vojvodini, ugostila je FCSB, kako se sada službeno zove slavna Steaua, u Senti, također gradiću na sjeveru Bačke.

Ovo se nije dogodilo u 24 hiljade utakmica eurokupova

Ovi klubovi ondje su u drugom pretkolu Europa lige odigrali nestvarnu, najluđu utakmicu u historiji europskih kupova. Prvo poluvrijeme završilo je vodstvom Bačke Topole 2:1, regularni dio okončan je 4:4, nakon produžetaka bilo je 6:6, a poslije penala Steaua je pobijedila 5:4.

To je prva od 24 hiljade utakmica u historiji europskih nogometnih kupova na kojoj su oba suparnika postigla više od šest golova. Ipak, sve ovo dovoljno je tek za uvod priče o nevjerovatnoj utakmici, koja će se prepričavati ne samo zbog broja golova nego i zbog okolnosti u kojima je odigrana, zatim kretanja rezultata te događaja na terenu.

Steaui je koronom zaraženo devet igrača i osam trenera. Zato je u Srbiju došla sa samo 14 nogometaša

Steaua je kod srbijanskog kluba, kojem je ovo bio debi u Europi, došla sa samo 14 igrača, desetkovana pandemijom koronavirusa u momčadi. Zaraženo je čak devet njenih igrača i osam članova stručnog stožera, među kojima i trener. Ekipu je tako vodio trener bez licence, a na golu joj je bio 19-godišnji debitant Razvan Ducan.

Bačka Topola je već do 15. minute vodila 2:0

Činilo se da je Bačka Topola to iskoristila jer je već do 15. minute vodila 2:0 golovima Milićevića i Duronjića. Međutim, u 25. minuti igrač domaćih Antonić predaje loptu gostima, čiji kapetan Coman to koristi za gol kojim smanjuje na 2:1. Novu veliku pogrešku Bačka Topola uradila je u 44. minuti, kada joj je opravdano isključen lijevi bočni Dejan Ponjević.

Steaua s igračem više izjednačava na 2:2

Igrača više Steaua koristi u 50. minuti, kada golom Manna izjednačava na 2:2. Bačka Topola se ne predaje i već u sljedećem napadu Antonić se iskupljuje golom za novo vodstvo domaćina, 3:2. Nije dugo trebalo čekati na novi kiks Bačke Topole. U 62. minuti Balaž je srušio Comana za penal, koji Mann pretvara u 3:3.

Rumuni su u nadoknadi regularnog dijela zabili za vodstvo i, činilo se, pobjedu 4:3

Tako je ostalo do treće minute sudijske nadoknade, kada Balaž opet teško griješi te autogolom donosi Steaui prednost 4:3 za, kako se činilo, sigurnu pobjedu. Međutim, Bačka Topola usprkos tome što duboko u sudačkoj nadoknadi ima igrača i gol manje, u zadnjoj akciji kreće u opću ofenzivu, koju njen kapiten Tomović okončava golčinom. Štopa loptu prsima te iz okreta zabija za 4:4 i produžetke.

Bačka Topola u produžecima ostaje bez još jednog igrača, ali dva puta se vraća za konačnih 6:6

Ondje, u 103. minuti, novo isključenje za Bačku Topolu. Vladimir Silađi dobio je crveni zbog starta s leđa. Dvije minute kasnije Mann hat-trickom donosi Steaui novo vodstvo, 5:4. Bačka Topola uzvraća odmah Tumbasovićevim golom za 5:5, u drugoj minuti sudijske nadoknade prvog produžetka.

U 108. minuti Petre, jedan od samo tri rezervna igrača Steaue, donosi gostima prednost 6:5, ali Bačka Topola se nikada ne predaje, pa makar s dva igrača manje, i tri minute prije kraja drugog produžetka Tomanović glavom zabija za konačnih 6:6.

Dječak kojem je sve ulazilo u gol tokom utakmice postao je heroj penala

Bilo je najpoštenije da pobjednika ovakve drame daju penali. I ondje su igrači obje momčadi pogađali sve osim nogometaša domaćih Banjca, kojem Steauin golman Ducan brani udarac u trećoj seriji, a Mann, koji je postigao pola golova Steaue tokom utakmice, u raspucavanju zabija i odlučujući penal za pobjedu.

Međutim, čestitke zaslužuje i Bačka Topola, koja se tri puta vraćala iz minusa iako je imala jednog ili dva igrača manje.