Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U subotu 112. sarajevski derbi: I Sarajevo i Željezničar najavljuju da idu na pobjedu

derbi press
FOTO: D. B.

Fudbaleri Sarajeva i Željezničara u subotu će na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase – Koševo u petom kolu Premijer lige BiH odigrati 112. vječiti derbi. Iz oba tabora najavljuju da idu na pobjedu, pa bi navijači oba tima, ali i svi ljubitelji fudbala u BiH mogli očekivati, ako ne kvalitetnu, onda barem otvorenu utakmicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Senada Repuha, šefa stručnog štaba Sarajeva uoči sutrašnjeg derbija raduje činjenica da su se nakon povreda oporavili kapiten Marko Mihojević i Anel Hebibović, koji će konkurisati za prvi sastav.

“Derbi je veoma značajna utakmica ne samo za nas, nego i za grad. Za razliku od prethodnih sedmica kod nas ima nekih pozitivnih stvari. Vraćaju se kapiten Mihojević i Hebibović koji nisu konkurisali za prethodne utakmice. Derbi sam po sebi motiviše, tako da na tom planu ne treba nešto posebno raditi. Volio bih da ima više ovakvih utakmica tokom sezone, ali ih nema i zato nam je liga loša. Za nas je jako značajna utakmica, koja nam može puno donijeti, ali i oduzeti. Nadamo se pozitivnom rezultatu, koji bi nam bio veliki podstrek za budućnost. Znamo šta znači pobjeda protiv Željezničara“, kazao je Repuh i dodao:

“Mislim da je zadnji derbi bio dosta dobar. Istina je da derbiji nisu donosili neku dopadljivu igru. U ovom slučaju želimo pobjedu puno više nego prije iz mnogo razloga. Normalno je očekivati dobru utakmicu, imamo dovoljno motiva.“

Njegov suparnik na klupi “plavih“ Admir Adžem nada se da će se njegov tim iskupiti za poraz od Sarajeva u finišu sezone koji ih je koštao osvajanja titule šampiona.

“Dolazimo u dobrom raspoloženju, jer smo posljednju utakmicu protiv Borca preokrenuli u našu korist. To nam je dalo samopouzdanje i vjeru da ovo što smo počeli raditi prije dvadesetak dana počinje da se prima u ekipi. Spremni smo i jedva čekamo sutrašnju utakmicu. Učinićemo sve da derbi ne bude negledljiv. ‘Željo’ kao klub i igrači, koji su tu bili prošle sezone, imaju moralnu obavezu da odigraju puno bolji derbi, nego prošli, jer tada nismo iskoristili priliku da osvojimo titulu. Ne treba im veći motiv od toga da sutra izađu i to poprave“, zaključio je Adžem.

Kapiten “bordo“ tima Mihojević pozvao je navijače da im pomognu u nastojanju da se protiv gradskog rivala iskupe za loš start sezone.

“Dobro smo radili i očekujemo pozitivan rezultat, dobru utakmicu, dopadljivu za oči i što više gledalaca na stadionu. Potrudićemo se da im uzvratimo na najbolji način na terenu. Jako loše smo otvorili sezonu. Derbi možda dolazi u dobrom trenutku, kako bi se iskupili za taj loš start. Zato pozivamo navijače da dođu i pomognu nam“, kazao je mladi defanzivac Sarajeva.

S druge strane kapiten Željezničara Zajko Zeba biće jedan od najiskusnijih aktera sutrašnjeg 112. derbija. Iza sebe ima veliki broj odigranih ogleda sa Sarajevom i nada se pozitivnom rezutlatu.

“Ekipa je spremna, dolazimo u dobrom raspoloženju. Pobijedili smo Borac odigravši korektno. Jedva čekamo da počne i da se predstavimo u pravom svjetlu. Nadam se da će tekma biti gledljiva i neka pobijedi bolji“, kratko je najavio sutrašnji duel Zeba.

Poslije četiri odigrana kola Premijer lige BiH na tabeli Željezničar zauzima drugo mjesto sa devet bodova, dok je Sarajevo na osmoj poziciji sa četiri. Utakmica petog kola između sarajevskih rivala igraće se u subotu na Koševu sa početkom u 20 sati.

Nakon dosadašnjih 111 prvenstvenih duela sarajevski rivali su izjednačeni, jer su oba kluba ostvarila po 32 pobjede, dok je neriješeno završilo 47 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 125:122.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na Grbavici, a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na Koševu, Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 111 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije. To dovodi do brojke od 128 vječitih derbija, a skor je na strani Željezničara koji ima 39 pobjeda, jednu više od Sarajeva. Bez pobjednika okončana je 51 utakmica.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.