Proljeće u Premijer ligi BiH

U trci za titulom prvaka BiH Sarajevo ”šalje” protivnike Zrinjskom

sarajevo_zrinjski

Sarajevo u tri domaća susreta u drugom, finalnom dijelu sezone, odnosno od 23. kola, nije uspjelo pobijediti kod kuće

Ko će biti prvak Bosne i Hercegovine u fudbalu u sezoni 2018/2019. godine? Sarajevo ili Zrinjski? Odgovor bismo mogli dobiti možda čak u posljednjem 33. kolu Premijer lige BiH 25. maja?!

Iako se prije nepunih mjesec činilo da je pitanje prvaka riješeno, jer je ”bordo” tim imao čak i 11 bodova prednosti u odnosu na trostrukog uzastopnog državnog šampiona, loši rezultati Sarajeva u drugom dijelu sezone na Olimpijskom stadionu ”Asim Ferhatović Hase – Koševo” zakomplikovali su situaciju na vrhu tabele. Sarajevo u tri domaća susreta u drugom, finalnom dijelu sezone, odnosno od 23. kola, nije uspjelo pobijediti kod kuće. Ekipa trenera Husrefa Musemića remizirala je sa Krupom i Širokim Brijegom (0:0), te je poražena od Zrinjskog (0:1).

Popularno zvani ”plemići” istovremeno sve rivale su pobijedili. Pred timom trenera Blaža Sliškovića kapitulaciju su potpisali GOŠK (1:0), Sarajevo (1:0), Krupa (2:0) i Željezničar (1:0). Mostarci su posljednji put u prvenstvu poraženi još 3. novembra prošle godine na gostovanju od Zvijezde 09, rezultatom 0:1.

Shodno razvoju situacije u nacionalnom šampionatu, prednost Sarajeva nad Zrinjski smanjila se na svega četiri boda sedam kola prije kraja sezone (57:53). Sarajevo je bolje i u međusobnim susretima, pa i to daje dodatnu prednost klubu iz glavnog grada BiH, analizira Anadolu Agency (AA).

Sarajlije su pobijedile u šestom kolu 4:2, a Mostarci u 24. (0:1). Utakmica vodećih klubova u 17. takmičarskom krugu završena je bez pobjednika (2:2).

Do kraja sezone oba tima imaju tri domaća meča i četiri gostujuća. Zanimljivo, igrat će maltene sa istim protivnicima. Sarajevo u drugom dijelu sezone, koje se igra po jednokružnom bod sistemu, ”daje” ili ”šalje” protivnika Zrinjskom. Dakle, fotofiniš prvenstva, ne pukom slučajnošću već rezultatima iz prvog dijela sezone (22 odigrana kola po dvokružnom bod sistemu), idealno je režiran.

Sudeći prema rasporedu utakmica, najteži mečevi i Sarajevo i Zrinjski očekuju u narednom kolu. Sarajevo će na gostovanje tuzlanskoj Slobodi, a Zrinjski u hercegovačkom derbiju ide u Široki Brijeg. Rivali pretendentima na titulu bit će ekipe koje se bore za izlazak na evropsku scenu, pa se očekuju izuzetno zanimljivi dueli. Posebne ”nagazne mine” za Sarajevo mogle bi biti i susreti 29. kola kada gostuje kod Radnika u Bijeljini, ali i opet na ”Tušnju” u 32. kada ga dočekuje Tuzla City. Naravno, ukoliko do drugog gostovanja u Tuzli Sarajlije uspiju osigurati titulu prvaka u grad soli će na tzv. ”šampionski izlet”.

Bude li se vodila borba do zadnjeg kola Sarajevo će imati prilično težak zadatak u Gabeli, jer će po timove iz prijestolnice neugodni GOŠK (iako ne uspije ostati u društvu najboljih) imati motiv da se na dostojanstven način oprosti od Premijer lige BiH. Bude li Gabeljanima odlučivalo zadnje kolo za opstanak, a ako do tada ne riješe pitanje šampiona, Musemića i njegove igrače čekat će pakao vrućeg 25. maja u hercegovačkom kršu.

Sarajlije na dva fronta

Pobijede li narednog vikenda u Širokom Brijegu, Slišković i njegovi fudbaleri sa punim pravom se mogu nadati da mogu stići Sarajevo i četvrtu godinu uzastopno pehar namijenjen prvaku BiH zadržati u vitrinama HŠK Zrinjski. Posebno teško Zrinjskom bi moglo biti još na gostovanjima u 29. kolu kod Mladosti Doboj Kakanj, a pogotovo u 31. kada će igrati na ”Bilinom polju” sa Čelikom, ekipom koja žarko želi izlazak na međunarodnu scenu. Ukoliko Zvijezda 09 ne bude do posljednjeg kola osigurala opstanak Mostarci će imati težak posao i na stadionu u Ugljeviku.

Najteži protivnik na domaćem terenu Sarajevu bi prema trenutnom stanju na tabeli mogao biti Čelik, dok je u slučaju Zrinjskog to Sloboda.

Za razliku od Zrinjskog, Sarajevo će igrati i finale Kupa BiH sa Širokim Brijegom. Hoće li igranje na dva fronta biti otežavajuća okolnost za ”bordo” tim ili će sezonu završiti na fantastičan način osvajanjem duple krune, ostaje da se vidi u narednih 40 dana…

RASPORED DO KRAJA SEZONE

27. kolo
TUZLA: Sloboda-Sarajevo
ŠIROKI BRIJEG: Široki Brijeg-Zrinjski

28. kolo
MOSTAR: Zrinjski-Sloboda
SARAJEVO: Sarajevo-Mladost DK

29. kolo
BIJELJINA: Radnik-Sarajevo
DOBOJ KAKANJ: Mladost DK-Zrinjski

30. kolo
SARAJEVO: Sarajevo-Čelik
MOSTAR: Zrinjski-Radnik

31. kolo
ZENICA: Čelik-Zrinjski
TUZLA: Tuzla City-Sarajevo

32. kolo
MOSTAR: Zrinjski-Tuzla City
SARAJEVO: Sarajevo-Zvijezda 09

33. kolo
GABELA: GOŠK-Sarajevo
UGLJEVIK: Zvijezda 09-Zrinjski