Fudbal

Podržali ofanzivu u Siriji

UEFA će istražiti proslavu gola turskih fudbalera

13/10/2019

Turska je u petak u Istanbulu pobijedila Albaniju sa 1:0, a njeni igrači su proslavili gol vojničkim pozdravom.

Evropska fudbalska unija UEFA istražiće proslavu gola turskih reprezentativaca u pobjedi protiv Albanije u utakmici u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, kojom su podržali tursku vojsku i ofanzivu protiv Kurda u Siriji.

“Nisam vidio taj gest koji bi se smatrao provokacijom. Da li pravila zabranjuju pozivanje na politiku i religiju? Da, i garantujem vam da ćemo istražiti situaciju, moram da provjerim”, rekao je portparol UEFA-e Philip Taunzend, prenijela je agencija Ansa.

Turska je u petak u Istanbulu pobijedila Albaniju sa 1:0, a njeni igrači su proslavili gol vojničkim pozdravom.

Poslije utakmice na Twitter nalogu reprezentacije Turske objavljena je fotografija igrača, uz poruku da su pobjedu posvetili “hrabrim vojnicima i ostalim mučenicima”.

Takođe, vojničkim pozdravom zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u gimnastici proslavio je i Ibrahim Čolak.

U Italiji kontroverze je izazvao fudbaler Rome Cengiz Under, koji se slikao izvodeći isti pozdrav okružen turskim zastavama. Njega su kritikovali brojni navijači pošto je to uradio u dresu italijanskog kluba, a ne državnog tima.

Turska je u srijedu počela ofanzivu na sjeveru Sirije protiv kurdske milicije nakon što su SAD povukle svoje trupe sa tursko-sirijske granice.

Komentari

Autor: federalna.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.