Evropska fudbalska organizacija

UEFA dijeli 70 miliona eura klubovima, uslov je samo jedan

uefa

U saopćenju se navodi da će odmah biti uplaćena i sredstva koja su trebala biti uplaćena po završetku play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) najavila je da će uplatiti 70,4 miliona eura klubovima koji su u protekle dvije godine slali svoje fudbalere u reprezentativna takmičenja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i Ligu nacija, javlja Anadolu Anadolu Agency (AA).

Iz evropske kuće fudbala je saopćeno da će sredstva biti uplaćena kako bi se pomoglo u saniranju krize izazvane pandemijom COVID-19, a sredstva će biti uplaćena na račune 676 klubova iz 55 država članica UEFA-e.

U saopćenju se navodi da će odmah biti uplaćena i sredstva koja su trebala biti uplaćena po završetku play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo.

Od ukupno 70,4 miliona eura, UEFA će 50 miliona uplatiti klubovima koji su slali fudbalere u 39 reprezentacija koje nisu izborile plasman u doigravanje za plasman na EURO, dok će 17,7 miliona eura biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri su nastupali za 16 reprezentacija koje izborile play-off. Preostalih 2,7 miliona eura će biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri će s reprezentacijama na jesen igrati play-off doigravanje.

UEFA je za klubove rezervirala ukupno 200 miliona eura, a preostalih blizu 130 miliona eura će biti uplaćeno klubovima čiji fudbaleri budu činili reprezentacije koje će nastupiti na Evropskom prvenstvu.