Još tri čekaju odluku

UEFA kaznila devet klubova propale Superlige

Aleksander-Ceferin-UEFA-2019

Ovi klubovi će biti kažnjeni sa 100 miliona eura ako se ponovno priključe takmičenju koje nije priznato, odnosno s 50 miliona eura ako prekrše privrženost UEFA-i

Devet od 12 klubova koji su osnovali Superligu službeno su iskazali privrženost UEFA-i, ali Real Madrid, Barcelona i Juventus to nisu učinili.

Klubovi koji su se ponovno naklonili UEFA-i su Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Atletico Madrid, Milan i Inter. Ipak, oni nisu prošli bez kazne pa će u jednoj sezoni ostati bez pet posto sredstava koje dobivaju od Uefe.

Radi se o ukupnom iznosu od 15 miliona eura, a UEFA će taj novac uložiti u razvoj omladinskog nogometa i izgradnju infrastrukture.

Ovi klubovi će biti kažnjeni sa 100 miliona eura ako se ponovno priključe takmičenju koje nije priznato, odnosno s 50 miliona eura ako prekrše privrženost UEFA-i.

Još uvijek nije poznato kakva kazna slijedi za Real, Barcelonu i Juventus.

“Na UEFA-inom kongresu prije dvije sedmice rekao sam da je potrebna jaka organizacija da se prizna greška, a ovi klubovi su upravo to učinili.

Prihvatajući obaveze i spremnost da saniraju posljedice ovoga što su prouzrokovali, UEFA želi ovo poglavlje ostaviti iza sebe i krenuti naprijed u pozitivnom duhu. Najavljene kaznene mjere su simbolične, ali UEFA neće zadržati novac od tih kazni. Bit će uloženo u omladinski pogon u lokalnim zajednicama širom Evrope, uključujući Veliku Britaniju.

Ti klubovi su brzo uvidjeli svoje greške i poduzeli mjere da pokažu skrušenost i predanost evropskom nogomoetu. To se ne može reći za klubove koji ostaju uključeni u takozvanu Superligu, ali UEFA će se naknadno baviti tim klubovima, poručio je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.